Scandal în Franța. Cetățeni arestați, după ce au promovat sloganuri antisemite. „Evreii ne consideră animale. Mai bine nu existau”. FOTO

Scandal în Franța. Cetățeni arestați, după ce au promovat sloganuri antisemite. „Evreii ne consideră animale. Mai bine nu existau”. FOTO

Autoritățile din Paris au deschis, duminică, 15 august, o anchetă ce vizează câțiva cetățeni care, în timpul protestelor împotriva permisului sanitar, au promovat semne antisemite. Informația a fost confirmată de Procuratura din capitala Franței, relatează Le Figaro.

Ancheta are ca obiect identificarea liderului grupului care „provoacă ură publică sau violență împotriva unei persoane sau a unui grup de oameni pe fondul originii sau apartenenței lor la un grup etnic, națiune, rasă sau religie”, a declarat Parchetul de la Paris. „Anchetele au fost încredințate brigăzii pentru reprimarea delincvenței personale (BRDP)”, au mai comunicat autoritățile.

Un profesor, fost membru al Frontului Național și fost demnitar, care a protestat sâmbătă promovând sloganul „Qui (Cine? - n.r.)”, însoțit de numele anumitor politicieni, oameni de afaceri și intelectuali evrei, a fost arestat luni și va urma să fie judecat în luna septembrie pentru infracțiune rasistă.

Pancarte cu mesaje antisemite misterioase: „Cine?”

La finalul protestelor de sâmbătă, Prefectura Poliției din Paris a comunicat, pe Twitter, că urmează să raporteze instanțelor semnele antisemite promovate de manifestanți. Prefectul a citat articolul 40 din Codul de Procedură Penală, care stabilește că orice autoritate care are cunoștință despre o infracțiune trebuie să o raporteze justiției.

Ne puteți urmări și pe Google News

În fotografia alăturată mesajului Prefecturii Poliției din Paris se pot remarca două mesaje de acest fel. Sloganul considerat antisemit „Cine?” a fost promovat cu mai multe ocazii în Franța, după un interviu acordat în luna iunie de generalul Daniel Delawarde, ieșit la pensie, semnatar al unui forum care evocă „dezintegrarea Franței”. Întrebat cine controlează media, generalul a răspuns, înainte de a fi întrerupt de moderatorul emisiunii: „Comunitatea pe care o cunoașteți foarte bine”, făcând referire la evrei.

„Dar cine?”. O altă femeie a fost arestată 

La începutul lunii august, o altă tânără a fost arestată pentru că protesta cu un afiș pe care se regăseau cuvintele „Dar cine?”. Fotografia care o surprinde pe femeie în timpul protestului a devenit virală pe internet, stârnind indignare din partea clasei politice și a presei, din cauza caracterului său despre care se spune că este antisemit.

Pe pancarta femeii au fost notate numele unor persoane din sfera politică și din presa franceză. Toți au fost catalogați drept „trădători”. Printre aceștia se numără și președintele Franței, Emmanuel Macron.

De ce sloganul „Cine?” este considerat antisemit

În urma controversei pe tema sloganurilor antisemite, pe rețelele de socializare a luat naștere un val de postări cu hashtagul #qui (#cine - n.r.). Unele persoane au publicat ulterior fotografii false din media cu „evrei” sau presupuși oficiali evrei, potrivit ziarului Liberation. Pe cale de consecință, în ultimele săptămâni, tot mai mulți protestatari promovează mesajul „Cine?”, notează sursa citată.

Unii dintre cetățeni au fost intervievați pe această temă, declarațiile fiind ulterior postate pe un canal de YouTube de extremă dreaptă. Protestatarii au spus despre evrei că sunt „otrăvitori de puțuri” și „lacomi”.

O tânără a declarat: „(Evreii - n.r.) au multe resentimente față de albi, au un trecut prost, ne consideră animale, este scris în Talmud și vor absolut să ne încrucișeze cu (termen cenzurat) intrinsec inferior. Ar fi fost mai bine dacă nu ar exista”.

Cum reacționează clasa politică și intelectuală din Franța la sloganele antisemite

În urma reacțiilor din spațiul public, fostul prim-ministru Manuel Valls a transmis că autoritățile din Franța trebuie să lupte „cu o fermitate impecabilă” împotriva antisemitismul, care este adesea „vestitor al celor mai rele lucruri”.

Nathalie Loiseau, europarlamentar LREM, a cerut întregii clase politice să denunțe „fără amânare” antisemitismul: „Cei care vor tăcea, dacă va fi cazul, își vor demonstra nedemnitatea. Nu este nimic de înțeles în acest caz, este vorba despre a combate această ură urâtă. Există un antisemitism asumat printre acești protestatari. Odios. Insuportabil”, a transmis europarlamentara.

Mai mulți intelectuali din Franța au reacționat la comentariile din spațiul public. Filosoful Bernard-Henri Lévy a solicitat „celor care apără sincer libertățile să-și deschidă ochii”. „Nu-i mai lăsați să umple rândurile (...) și să ofere Franței o doză dublă de populism și ură”, a transmis scriitorul.