Consiliul Naţional al Audiovizualului va analiza "glumele" deplasate făcute de Buzdugan şi Morar la adresa suporterilor congolezi prezenţi la amicalul România-Congo. Cei doi realizatori de la Radio ZU susțin însă că nu au făcut glume rasiste, ci doar au fost dezamăgiți de egalul obținut de echipa noastră și au vrut să critice Naționala. Realizatorii recunosc că au folosit termeni precum  “maimuțe”, “urangutani”, “macaci” și “primate”, dar spun că nu cu trimitere la echipa oaspete.

„Ne cerem scuze celor care ar fi putut să se simtă lezați de comentarii. După meciul respectiv am comentat mai „caterincos” evoluția românilor. Am făcut mișto de evoluția slabă a echipei noastre și ei s-au simțit lezați de comentarii. De ce maimuțele ne-au venit în minte? Pentru că sunt animale reprezentative pentru Congo. Nu am vrut să lezăm persoanele de altă etnie, religie sau orientare sexuală. Persoanelor de altă etnie noi întotdeauna le-am luat apărarea, susținând că este anormal și inuman un asemenea tratament!. Dacă s-a subînțeles altceva e pur și simplu din neatenție. În emisiune, când ne-am referit la maimuțe, sensul a fost cel propriu, de animale, nu ne-am referit la oameni. Tot respectul pentru congolezi și scuze celor care s-au simțit lezați. Dacă faceam egal cu Australia, vorbeam despre canguri, cum am fi vorbit despre cocoși, dacă jucam cu Franța. În niciun moment nu ne-am gândit să tratăm cu superioritate echipa de fotbal congoleză. Am prieteni de altă naționalitate, am prieteni care sunt de altă orientare sexuală, pe care îi respect și pe care nu aș putea să-i jignesc niciodată”, a explicat Daniel Buzdugan pentru Evenimentul zilei.

Iată câteva dintre „glumele” făcute în matinalul de la Radio ZU:

    „Noi îl avem pe Father Chitcken, ei îl au pe Father Monkey”.
    „Cei din Congo au venit cu 8.000 de maimuțe, au fost susținuți de 8.000 de maimuțe. Zicem de maimuțe pentru că pregătim ceva cu maimuțe la Radio ZU”.
  „Galeria lui Congo se cheamă Coadă de maimuță. La intrările în stadionul unde s-a ținut meciul cică era o coadă de maimuțe, n-ai văzut așa ceva”.
    „Care e diferența între antrenorul nostru și cel din Congo: Tata Puiu crede în Dumnezeu, antrenoul lui Congo crede în Cimpanzeu”.
„Au jucat cu gorilienii, practic. Să faci 1-1 cu gorilienii nu-i de ici, de colo. Ăia au mușchi, se ascund prin copaci…”