Evenimentul Zilei > International > După catastrofă, scandal uriaș. Primarul din New York acuză meteorologii că și-au bătut joc de cetățenii metropolei
După catastrofă, scandal uriaș. Primarul din New York acuză meteorologii că și-au bătut joc de cetățenii metropolei

După catastrofă, scandal uriaș. Primarul din New York acuză meteorologii că și-au bătut joc de cetățenii metropolei

Uraganul Ida au pătruns în regiunea New York City miercuri seară, cu o ploaie furioasă, urmată de vânt, oprind cu totul serviciul de metrou, iar Central Park a fost complet inundat. Primarul Bill de Blasio a declarat starea de urgență înainte de ora 23:30, declarând că New York City „suportă un eveniment meteorologic istoric”.

Primarul Bill de Blasio acuză meteorologii din SUA după ce uraganul Ida a omorât 45 de oameni, şi spune: „Prognozele au fost făcute în batjocură”

La o conferință de presă, Bill de Blasio i-a îndemnat pe locuitorii din New York să aibă grijă deoarece apa de pe străzi poate fi înșelătoare şi să stea mai mult în case. „O vom trece și pe aceasta”, a spus de Blasio. El i-a avertizat pe newyorkezi: „Rămâneți înăuntru”.

Până în prezent sunt 45 de morți, iar bilanțul încă nu s-a încheiat. Mulţi oamenii au rămas fără case, iar pentru dezastrul acesta, autoritățile îi fac vinovați pe meteorologi, care ”au făcut prognoza meteo în batjocură”.

Totodată De Blasio a anunțat o investiție de 2 miliarde de dolari în remedierea problemelor de canalizare și a altor probleme de infrastructură din sud-estul regiuni.

De Blasio a criticat avertizările meteorologilor ca fiind „predicţii care să-i facăde râs în câteva minute”

Dar serviciul meteorologic a sunat alarma. Luni dimineață, meteorologii federali au avertizat cu privire la 8 până la 15 centimetri de ploaie. În prognozele de marți, acestea au crescut până la la 20 de centimetri de ploi, mărind, de asemenea, prognoza de precipitații extreme la „risc ridicat” – lucru care se întâmplă rar. Şi totuşi primarul i-a acuzat de date inexacte, relatează witf.

Decesele provocate de inundații a crescut la 45 la New York și în regiune. În metropola americană, poliția a declarat că au fost 14 victime. Multe au murit înecate în locuințe amenajate în subsoluri în care au năvălit puhoaiele de apă. În statul New Jersey, guvernatorul a anunțat că bilanțul a ajuns la 23 de morți.

Guvernatorul Kathy Hochul din New York a ordonat agențiilor de stat să pregătească planuri de intervenție de urgență și le-a spus rezidenților să fie prudenți. Hochul a avertizat, de asemenea, cu privire la posibilitatea unei tornade în zona downstate. Mai mult de 5.000 de lucrători din tot statul au fost pregătiți pentru a interveni de urgenţă, a spus ea.

Acuzații extrem de grave aduse meteorologilor: ”Prognozele i-au făcut de râs”

Cei arătați cu degetul sunt și meteorologii, care nu au putut să prevadă gravitatea situației. Acuzații grave aduce primarul New York-ului, Bill de Blasio. Acesta a spus că prognozele meteorologilor au fost făcute pur și simplu în batjocură.

Edilul a spus că a fost avertizat să se aștepte între 7 și 15 cm de ploaie pe parcursul zilei, însă cu toate acestea au căzut 3,15 centimetri de ploaie numai în Central Park, în decurs de o oră: Trebuie să începem să comunicăm oamenilor că lucrurile vor fi mult mai rele în toate situațiile, a mai spus primarul NY.

Ploaia de miercuri seară – 3,15 centimetri în Central Park în decurs de o oră – a spulberat recordul stabilit săptămâna trecută, când peste 1,8 centimetri de ploaie au căzut în parc în timpul furtunii tropicale Henri.

Serviciul meteo național a emis atunci pentru prima dată o urgență de inundații fulgerătoare în New York City.

Nici guvernatorul New York-ului, Kathy Hochul, nu se aștepta la asemenea dezastru, după ce a primit prognoza meteorologică. “Nu știam că între 20:50 și 21:50 noaptea trecută, cerurile se vor deschide literalmente și vor aduce Niagara pe străzile din New York”, scrie nytimes.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: