Saturația pieţelor, cel mai important risc al energiei „verzi”

Saturația pieţelor, cel mai important risc al energiei „verzi”Balcoane solare, noul mecanism disponibil pentru consumatori. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Potrivit unui nou raport realizat de compania de analiză Aurora Energy Research, cele trei obstacole principale cu care se confruntă Europa în încercarea sa de a consolida în continuare sursele regenerabile de energie (SRE) sunt reprezentate de congestionarea rețelelor, saturația pieţelor și prețurile negative.

Energia din surse regenerabile de energie se va tripla

Potrivit raportului furnizat de Aurora Energy Research, se estimează ca energia din sursele regenerabile de energie să se tripleze până în 2050. Cu toate acestea, nu va fi la un nivel suficient pe baza obiectivelor climatice.

Există posibilitatea ca, în viitorul apropiat, continentul să producă încă 600GW din astfel de surse până în 2030.

Energia eoliană

Energie eoliană. Sursa foto: Arhiva Evz

Proiectele neprotejate se confruntă cu un risc crescut

De asemenea, din cauza prețurilor negative din Europa Centrală, cele mai multe fiind observate în Scandinavia, proiectele neprotejate prin măsuri speciale se confruntă cu un risc crescut.

Autorii studiului realizat de Aurora Energy Research precizează că, deși există țări care au oferit protecție prin astfel de măsuri speciale, în majoritatea cazurilor protecția adoptată nu a fost suficientă.

Prin absența stocării și flexibilitatea, se ajunge la saturație

Mai mult, raportul realizat de Aurora Energy Research arată că, prin absența stocării și flexibilitatea, se ajunge la saturație. În acest context, țările în care proiecte sunt cele mai expuse riscului comercial sunt Grecia, România și Marea Britanie.

În cazul rețelelor, cele mai multe reduceri în 2024 au fost înregistrate în Germania, Polonia, Marea Britanie și Irlanda, cu un procent de peste 4%.

sursa: arhivă EVZ

Măsuri pentru a atenua imapctul

În ciuda acestor provocări, dezvoltatorii au la dispoziție oportunități semnificative pentru a reduce riscurile. Strategiile cheie includ colocarea BESS, diversificarea portofoliului și accesul la venituri suplimentare prin intermediul piețelor de capacitate, auxiliare și de echilibrare.

„Prețurile negative și constrângerile de rețea reprezintă riscuri semnificative pentru activele regenerabile de pe piață în prezent, care vor fi exacerbate și mai mult odată cu dezvoltarea energiei regenerabile. Este esențial ca dezvoltatorii să exploreze oportunitățile de reducere a riscurilor proiectelor, cum ar fi diversificarea portofoliului, pentru a atenua impactul”, susține Rebecca McManus, lider în domeniul energiei regenerabile, cercetare paneuropeană la Aurora Energy Research.

Recomandările noastre