"Total a părăsit de o manieră oficială acordul pentru dezvoltarea fazei  11 a câmpului gazifer South Pars. Au trecut mai mult de două luni de când compania a anunțat că va părăsi contractul ", a declarat ministrul iranian agenției de știri a parlamentului iranian, ICANA.

Zanganeh s-a înfățișat de asemenea în fața parlamentului pentru a sublinia uzura avansată a instalațiilor petrochimice din Iran, despre care a spus că au nevoie urgent de o retehnologizare pe care Iranul nu și-o permite.

Statele Unite ale Americii au anunțat în luna mai că abandonează acordul nuclear semnat cu Republica Islamică în anul 2015 și au reimpus sancțiuni economice împotriva Iranului în două etape.

A doua etapă va viza industria petrolieră a Iranului.

Compania „Total” a afirmat deja  că i-ar fi imposibil să rămână în Iran dacă nu ar primi o derogare specială de la Washington, derogare care nu a fost acordată.

„Total” a semnat contractul de asociere pentru proiectul în valoare de  4,1 miliarde de euro în luna iulie 2017, obiectivul fiind  dezvoltarea câmpului  gazifer aflat în largul coastei sudice a Iranului, în calitate de partener principal, alături de China National Petroleum Corporation (CNPC) și compania iraniană Petropars.

Compania urma să facă o investiție inițială de 1 miliard de dolari, dar a declarat în luna mai că a investit mai puțin de 40 de milioane de euro în acest proiect până în prezent.

„Total” ar fi fost extrem de vulnerabilă la sancțiunile din  partea SUA dacă ar fi rămas în Iran.

Compania are circa 10 miliarde dolari investiți în activele sale din SUA, iar băncile americane sunt implicate în 90% din operațiunile sale de finanțare, a afirmat compania „Total” în luna mai.