Sărbătoarea de Ziua Trianonului a devenit lege. Parlamentul a votat
- Ionel Sclavone
- 3 noiembrie 2020, 21:23
Începând de anul viitor, în data de 4 iunie, vom marca, de acum înainte, Ziua Tratatului de la Trianon, în baza căruia Transilvania a revenit României.
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, 3 noiembrie, proiectul de lege privind declararea în 4 iunie a Zilei Tratatului de la Trianon, cu 175 voturi pentru adoptare, 23 împotrivă şi 85 de abţineri. Deputații au respins cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a acestui proiect legislative, iar Camera Deputaților este for decisional, astfel că legea va merge la promulgare.
Proiectul de lege care a fost adoptat are ca obiect de reglementare declararea zilei de 4 iunie ca Ziua Tratatului de la Trianon. Actul normativ prevede posibilitatea organizării, la nivel naţional şi local, de manifestări cultural-educative şi ştiinţifice consacrate conştientizării semnificaţiei şi importanţei acestui Tratat.
În acest sens, autorităţile centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale şi reprezentanţii societăţii civile pot contribui la organizarea acţiunilor prin acordarea de sprijin material şi logistic. Totodată, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.
Lege contestată de președinte
În 13 mai, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege şi l-a trimis preşedintelui pentru promulgarea legii. Preşedintele Iohannis a sesizat Curtea Constituţională, însă Curtea a respins obiecţiile de neconstituţionalitate. Drept urmare, șeful statului a încercat să mai amâne adoptarea legii, trimițând-o în Parlament pentru a fi reexaminată.
În motivarea cererii de reexaminare, președintele a arătat că legea trimisă la promulgare a generat numeroase critici, din partea experţilor şi a organizaţiilor neguvernamentale.
„Reacţiile produse la nivelul societăţii civile, precum şi amploarea acestora au pus în evidenţă faptul că această lege, în forma adoptată de Parlament, nu a reprezentat rezultatul unui proces autentic şi consistent de consultare şi dezbatere publică”, se arată în solicitarea președintelui Klaus Iohannis.
Șeful statului a considerat că se impune reanalizarea legii prin reluarea de către Parlament a întregului proces deliberativ asupra legii şi iniţierea unei largi analize şi consultări, în care sa fie implicaţi specialişti, istorici, cercetători, profesori, academicieni, instituţii de învăţământ, instituţii publice, reprezentanţi ai societăţii civile.
Ce este tratatul de la Trianon
Tratatul de la Trianon a fost semnat la 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Marele Război și Ungaria, ca stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, învins. Tratatul poartă numele după locația în care a fost semnat, Palatul Marele Trianon de la Versailles, de către 16 state aliate (inclusiv România), pe de o parte, și de Ungaria, de altă parte.
Tratatul a stabilit frontierele noului stat, Ungaria cu vecinii săi, Austria, Iugoslavia, România și Cehoslovacia. Între altele, Tratatul de la Trianon a consfințit unirea Transilvaniei cu România.