Evenimentul Zilei > Actualitate > Sărbătoare prin sport în orașul Nadiei Comăneci la 45 de ani de la primul 10 din istoria gimnasticii olimpice. Mesajul Zeiței de la Montreal pentru oneșteni
Sărbătoare prin sport în orașul Nadiei Comăneci la 45 de ani de la primul 10 din istoria gimnasticii olimpice. Mesajul Zeiței de la Montreal pentru oneșteni

Sărbătoare prin sport în orașul Nadiei Comăneci la 45 de ani de la primul 10 din istoria gimnasticii olimpice. Mesajul Zeiței de la Montreal pentru oneșteni

Duminică, 18 iulie, s-au împlinit 45 de ani de la primul 10 din istoria gimnasticii olimpice, obținut de Nadia Comăneci la Olimpiada de la Montreal.

Orașul natal al marii campioane a sărbătorit două zile prin activități sportive pentru copii. Fundația Nadia Comănecia adus pentru prima dată în Onești proiectul ”Nadia Sports Experience – Pașaport pentru sport”. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Clubul Sportiv Municipal Onești, cu sprijinul Primăriei Onești și reprezentanților Consiliului Local. Nadia a transmis un mesaj emoționant pentru toți oneștenii.

 

”Pașaport pentru Sport” pentru 14 discipline sportive

Parcul Municipal din Onești a fost luat cu asalt sâmbătă dimineața de sute de copii dornici să participe la evenimentul ”Nadia Sports Experience – Pașaport pentru Sport”, eveniment care le-a oferit șansa unică de a-și testa gratuit abilitățile sportive la nu mai puțin de 14 discipline sportive.

”Acest proiect este inspirat de  evenimentul devenit tradițional  în Statele Unite ale Americii  – ”Bart&Nadia Sports Experience” – la care participă anual mii și mii de persoane. Acțiunea are loc în parteneriat cu Primăria  orașului Oklahoma City  și este un adevărat  festival al sportului și sănătății, adresat familiilor. Oneștiul este unul dintre puținele orașe care continuă să aibă  unul din cele mai puternice cluburi  municipale de sport și este un oraș – fanion  care demonstrează că România are capacitatea  de a forma valori sportive”, a declarat Ingrid Istrate, director al CSM Onești.

Antrenorii de la CSM Onești și CSȘ Onești, alături de alte cluburi sportive private, precum Scorpions, Luu Van sau OK Sport, i-au invitat pe copii să descopere sporturi precum gimnastică artistică, gimnastică aerobică, atletism, badminton, baschet, handbal, volei, box, lupte libere, judo, karate, haltere, fotbal și tenis de masă. Alături de ei au fost tineri sportivi, deja campioni naționali la sporturile practicate, care au oferit scurte demonstrații, i-au îndrumat pe cei mici și le-au explicat mișcările de bază specifice fiecărui sport.

Cei aproximativ 500 de copii participanți au primit de la intrare un ”Pașaport pentru Sport”, iar în urma testării sportive fiecare a primit o ștampilă în pașaport corespunzătoare disciplinei sportive. După parcurgerea a cel puțin 7 probe, copiii au fost răsplătiți cu tricouri, medalii și cărți despre viața Nadiei Comăneci.

”Nu ne vine să credem cât e de frumos! Fetița mea este încântată. Aici a descoperit că și fetele pot practica box sau lupte libere. Sper să avem parte de mai multe astfel de evenimente și sunt sigură că nu doar fetița mea, dar și alți copii au descoperit azi cât de frumos este sportul”, ne-a spus o mămică fericită că micuța s-a rupt de tabletă și televizor pentru câteva ore și își dorește chiar să se înscrie la un club sportiv.

Micuții nu s-au oprit însă după primele încercări sau primele premii. Dorința lor a fost de a descoperi toate disciplinele sportive prezente în parc, majoritatea revenind apoi în zonele preferate.

”Au fost copii care aproape că nu mai voiau să plece de pe saltea, atât de mult le-a plăcut. Și deja am identificat câțiva copii pe care cu siguranță îi vom revedea în sală”, a precizat unul dintre antrenorii CSM Onești.

 

Mesajul Nadiei pentru oneșteni

Aproximativ 500 de copii din toate categoriile de vârstă au fost prezenți la eveniment și în a doua zi a evenimentului, duminică, 18 iulie, dedicată mișcării în aer liber pentru toată familia.

Pe lângă sporturile de echipă, au fost amenajate în parc diferite spații de jocuri pentru copiii mici, care le-au testat atenția și îndemânarea. În plus, a fost organizată și o ștafetă pentru familii, la care au participat copii alături de părinți și bunici.

Ștafeta a întrecut chiar și așteptările organizatorilor, peste 30 de familii înscriindu-se în concurs. Iar la final, în urma unei tombole, 20 dintre acestea au primit vouchere valorice care pot fi folosite pentru achiziționarea de echipamente sportive.

”Este o bucurie tot ce se întâmplă aici. Și ne dorim ca acest eveniment să devină o tradiție pentru Onești. Este de evidențiat faptul că azi, 18 iulie, se sărbătorește 45 de ani de la marea performanță realizată de Nadia Comăneci, gimnasta născută și crescută la Onești. Prin realizările Nadiei Comăneci  la Olimpiada din 1976 de la Montreal Oneștiul  a devenit unul din  orașele simbol ale României”,  ne-a declarat Elena Pașcu Apăvăloaie, cea care în 2020 a inițiat proiectul prin care data de 18 iulie să fie și Ziua Municipiului Onești.

La eveniment a fost prezent și primarul municipiului Onești, Laurențiu Neghină, care a promis că va susține și alte inițiative de promovare a sportului, Oneștiul fiind orașul care continuă să ofere României multe motive de mândrie, prin reușitele sportivilor din localitate în diferite discipline sportive.

Deși nu a putut fi prezentă la Onești, Nadia Comăneci a transmis un mesaj plin de căldură tuturor oneștenilor.

”Buna ziua, dragi oneșteni! Am fost extrem de emoționată și onorată când am aflat că Oneștiul a ales ca zi de sărbătoare a orașului ziua de 18 iulie. Vreau să mulțumesc Elenei Pașcu Apăvăloaie care a avut inițiativa și tuturor celor din consiliu local care au votat-o în anul 2020. Anul acesta este pentru prima dată când oneștenii serbează această zi și, pentru că nu cred că se putea altfel, o fac prin sport. Proiectul ”Nadia Sports Experience” ajunge la Onești datorită a mai multor oameni.

Țin să-i menționez pe Laurențiu Neghină și Ingrid Istrate, care au contribuit decisiv pentru ca acest proiet să prindă viață. Oneștiul este orașul meu, este „casa” mea,  el reprezintă amintirea copilăriei mele, este orașul în care m-am născut și format ca sportivă, este orașul pe care îl iubesc necondiționat. Faptul ca ați asociat ziua orașului cu performanța mea de la Montreal nu poate decât să mă bucure enorm! Mulțumesc tuturor oneștenilor pentru felul frumos în care încearcați să păstrați vii performanțele mele, mulțumesc tuturor celor implicați în acest eveniment, reprezentanților Primăriei, ai CSM Onești, îndemnându-vă să faceți cât mai multă mișcare și cât mai mult sport. Sper să ne revedem cât mai curând posibil, sper ca această perioadă grea să se oprească și să reintram în normalitate. Multă sănătate!”, a transmis Zeița de la Montreal printr-un mesaj video urmărit de sute de oneșteni și urmat de o spectaculoasă proiecție laser pe Dealul Perchiu din Onești.

Primele două ediții ale evenimentului ”Pașaport pentru sport”, 2018 și 2019, au avut loc în București, în 2020 fiind suspendat din cauza contextului epidemiologic.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: