Raport. Bucureștiul, coșmar pentru familiile vulnerabile. Care sunt marile temeri
- Mădălina Sfrijan
- 23 noiembrie 2023, 15:54
În cartierele mărginașe ale capitalei locuiesc numeroase familii nevoiașe. Cu toate că se lovesc zilnic de lipsuri mulți dintre nevoiași nu au curajul să se adreseze autorităților. De altfel, o parte dintre cei care o fac, ajung să se plângă că problemele nu le sunt rezolvate.
Capitala României este într-o continuă dezvoltare, însă pe teritoriul acesteia locuiesc numeroase persoane trăiesc în sărăcie lucie.Cele mai multe dintre familiile care fac parte din aceste medii defavorizate se tem să ceară ajutorul autorităților. Din acest motiv persoanele vulnerabile întâmpină piedici în avea acces la ajutoarele sociale reglementate prin lege.
Sărăcie și teamă
În Capitală există multe familii care depind de apa de la cișmelele publice sau trăiesc fără curent electric. Cu toate că ar avea acces la ajutoare sociale, multe dintre acestea nu se adresează autorităților. În fața acestui demers ar sta teama de a nu le fi despărțite de copii. De asemenea, multe familii vulnerabile se feresc și relocarea în locuințele sociale. Concluziile sunt scoase la iveală de un raport realizat recent de organizația ActiveWatch.
Raportul arată că o parte dintre persoanele care depun dosarele pentru locuințele sociale nu le primesc nici după ani de zile.
Analiza vizavi de mediile defavorizate din București a fost realizată pentru a evidenția problemele raportate de persoanele fără locuințe, în raport cu instituțiile.
Accesul la apă, un lux
În zonele în care trăiesc familii defavorizate, accesul la electricitate sau apă este un adevărat lux. Mulți dintre nevoiași se adăpostesc de gerul iernii în clădirea abandonate sau în spații improvizate. Majoritatea folosesc cișmelele publice pentru apă, iar accesul la electricitate îl au datorită vecinilor, deseori contracost.
„ Am stat în niște barăci la Militari, vreo șapte ani de zile, făcute din uși. Erau niște țevi din astea. Și căldură aveam de la ele, practic. Am stat așa, dar fără lumină. Dar era căldură și aveam și un robinet cu apă” a afirmat un cetățean intervievat în acest studiu.
Cu toate că locuiesc în astfel de medii, numeroși cetățeni se tem să se adreseze autorităților pentru a primi locuințe sociale. Raportul a scos la iveală că persoanele afectate de sărăcie locatară dezvoltă o reticența în a se re loca sau a investi în locuința socială.
Separarea de minori
În multe dintre cazurile de sărăcie locatară este aplicată și măsura de instituționalizare a minorilor. Teama de a nu ajunge într-o astfel de situație, determină familiile care provin din mediile defavorizate să evite să ceară ajutor din partea instituțiilor abilitate. Mai mult, în Capitală, soluția de urgență oferită de autorități pentru familiile evacuate este separarea.Bărbații sunt cazați în centrele pentru persoane fără adăpost, iar mamele și copiii minorii ajung la centre pentru victime ale violenței domestice.