Ultimul raport Eurostat arată că la nivelul anului trecut, România a fost țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare pondere a populației expuse riscului de sărăcie.
Este vorba despre 34% dintre cetățeni, care de altfel sunt expuși și riscului de excluziune social. Practic potrivit celor de la Eurostat riscul de sărăcie sau de excluziune social înseamnă că trăiesc în gospodării unde se confruntă cu cel puțin una dintre următoarele trei situații. Risc de sărăcie, lipsuri materiale și sociale severe și/sau traiul într-o gospodărie cu intensitatea foarte scăzută a muncii.
Cât privește acest ultim indicator, cei de la Eurostat spun că persoanele care stau în gospodărie alocă un timp de 20% din potențialul lor de timp de muncă. Practic membrii gospodăriei muncesc mult mai puțin decât ar putea să o facă pentru a-și ridica și nivelul de trai, spune sursa citată.
Vecinii bulgari sunt deasupra noastră în acest clasament
România nu este singura țară unde populația este expusă la sărăcie și din cauza lenei, vecinii noștri bulgari ne urmează în top cu un procent de 32%. Apoi sunt grecii și spaniolii, cu câte 26%. Există și cazuri fericite, unde oamenii muncesc și nu sunt în pragul sărăciei. Astfel în Cehia se înregistrează cel mai mic procent din Uniunea Europeană la acest capitol. Doar 12% dintre cetățenii acestei țări sunt în pragul sărăciei. Slovenia stă și ea foarte bine cu un procent de 13%. Cele două țări fiind urmate de Polonia cu 16%.
Pe de altă parte, datele publicate de Eurostat mai arată că, în 2022, 95,3 milioane de persoane din Uniunea Europeană, adică un procent de 22% din populația totală, erau expuse riscului de sărăcie sau de excluziune social. Practic aceste zeci de milioane de oameni din întreaga Uniune trăiesc în gospodării care se confruntau cu cel puțin una din cele trei situaţii descrise mai sus. Ponderea a rămas aproape identică cu cea din anul 2021, adică 95,4 milioane, 22% din populație.