În aprilie, cei şapte muncitori au vorbit cu un cetăţean arab din Craiova care le-a spus că un var de-al lui are un şantier de construcţii şi că le oferă un contract de muncă de 500 de dolari plus cazare şi mâncare în primele trei luni, urmând că ulterior să primească 1.500 de dolari pe luna. Românii au bătut palmă, iar în iunie au plecat spre Libia. Când au ajuns însă acolo, angajatorul le-a luat paşapoartele sub pretextul că trebuie înregistraţi la poliţie.

"Luni sau marţi au fost ameninţaţi pe şantier de oamenii lui Abdelali Tarek cu o armă că ori fac cum vrea el, ori îi omoară şi-i îngroapă acolo. Am luat legătură cu Consulatul, cu Ambasada României şi cu Ministerul de Externe şi Consulatul a trimis doi negociatori. La ei se negociază vânzarea oamenilor că nişte sclavi", spune soţia unui dintre muncitori.

Bărbaţii plecaţi la muncă povestesc că sunt obligaţi să lucreze câte 13 ore pe zi. Patronul, nemulţumit, vrea acum să-i vândă, susţin ei, altui libian.

"Au fost ameninţaţi cu pistolul la cap, au fost ameninţaţi că vor fi îngropaţi pe şantiere, îmi este teamă pentru viaţă lui. Ei deja sunt căzuţi psihic, fac atacuri de panică, ne spun la telefon că dacă nu ne scoateţi de aici vom fi morţi pentru că ei ne negociază, vor să fim vânduţi că nişte oi", spune soţia unui alt muncitor.

Familiile celor şapte muncitori au sesizat autorităţie române şi se roagă să-i vadă teferi înapoi acasă. Libia se află în război civil de câţiva ani, iar România nu mai are ambasada în această ţară. Mai mult, graniţele sunt închise.