Evenimentul Zilei > Sport > Șapte persoane acuzate de omor cu premeditare în cazul morții lui Diego Maradona
Șapte persoane acuzate de omor cu premeditare în cazul morții lui Diego Maradona

Șapte persoane acuzate de omor cu premeditare în cazul morții lui Diego Maradona

Procurorii care anchetează moartea fostului fotbalist Diego Maradona, au acuzat șapte persoane de "omor simplu cu premeditare" informează agenţia EFE.

Procurorul general din oraşul San Isidro, de lângă Buenos Aires, a cerut totodată judecătorului dosarului, Orlando Diaz, să le interzică inculpaţilor părăsirea Argentinei. Acuzaţii, al căror proces va începe la 31 mai, sunt toţi profesionişti din domeniul medical care s-au ocupat de îngrijirea lui Maradona. Printre acuzați sunt și neurochirurgul Leopoldo Luque și psihiatrul Agustina Cosachov care lucrau pentru Maradona.

Persoanele puse sub acuzare sunt infimierii Ricardo Omar Almiron şi Dahiana Gisela Madrid, coordonatorul infirmierilor, Mariano Perroni, medicul care a coordonat spitalizarea acasă a fostului fotbalist, Nancy Forlini, psihologul Carlos Angel Diaz, psihiatrul Agustina Cosachov şi neurochirurgul Leopoldo Luque, indicat drept medicul de familie al lui Maradona.

Procurorii au dorit iniţial să-i acuze de presupus omor involuntar, dar în cele din urmă au decis să-i acuze de crimă cu premeditare, infracţiune pentru care pot primi pedepse de 8 până la 25 de ani de închisoare, după ce au primit, la începutul acestei luni, raportul comisiei medicale. Au fost 11 experţi care au evaluat circumstanţele morţii lui Diego Maradona.

Raportul comisiei a fost difuzat de CNN

Raportul, al cărui conţinut a fost difuzat de CNN în 2 mai, a stabilit că performanţa echipei sanitare care l-a asistat pe Maradona a fost „inadecvată, deficitară şi nesăbuită” şi a lăsat în voia sorţii starea de sănătate a pacientului. Raportul arată că „sunt dovezi clare și fără echivoc că faimosul fotbalist argentinian a fost într-o agonie prelungită de cel puțin 12 ore.‟

Marele jucător „ nu era în deplinătatea facultăților mentale‟ și ar fi avut „o mai mare șansă de supraviețuire‟ dacă ar fi fost internat într-un spital. Anchetatorii cercetează motivele pentru care fostul fotbalist a fost tratat acasă în ultimele zile de viață și dacă starea sa mentală îi permitea să ia decizii conștiente. Totodată aceștia verifică dacă tratamentul pentru problemele cardiace ale lui Maradona au fost cele adecvate.

Julio Rivas, avocatul lui Luque, a declarat că va încerca să anuleze raportul comisiei.

„Au făcut un raport părtinitor, slab, fără o bază ștințifică‟, a declarat avocatul

Maradona a fost operat la începutul lunii noiembrie 2020 pentru un hematom la cap. A murit câteva săptămâni mai târziu, la 25 noiembrie 2020, ca urmare a unui edem pulmonar acut secundar şi a unei insuficienţe cardiace cronice exacerbate, potrivit autopsiei.