Evenimentul Zilei > Sport > Șapte ani de când românii nu mai au loc la „masa bogaților”. Ușile ni s-au închis în nas
Șapte ani de când românii nu mai au loc la „masa bogaților”. Ușile ni s-au închis în nas

Șapte ani de când românii nu mai au loc la „masa bogaților”. Ușile ni s-au închis în nas

Fotbalul românesc a pierdut orice legătură cu nivelul înalt al celei mai importante competiții intercluburi din Europa.

De șapte ani, nicio echipă românească nu a mai ajuns la masa bogaților: UEFA Champions League. Competiția cea mai urmărită la nivel european și chiar mondial. Ultima echipă care a ratat șansa de-a lupta pentru calificarea în grupe este CFR Cluj. Campioana a fost eliminată în turul al 2-lea preliminar al Ligii Campionilor, pe teren propriu, de croații de la Dinamo Zagreb, scor 2-2 și 5-6 după executarea loviturilor de departajare.

FCSB a fost ultima echipă care a jucat în grupele Ligii Campionilor, în sezonul 2013 – 2014. „Roș-albaștrii” le-au întâlnit pe Schalke (0-3 și 0-0), Chelsea (0-4 și 0-1) și FC Basel (1-1 și 1-1).

De atunci, întreg fotbalul românesc a continuat să se scufunde, să piardă contactul cu ceea ce se întâmplă chiar și la nivel mediu în acest sport. Iar cauzele sunt multiple: subfinanțare, lipsă de profesionalism la nivelul patronatului și conducerii, centre de copii și juniori care funcționează dezastruos, amatorism total la nivelul FRF, LPF și a Școlii Federale de Antrenori.

Sezonul 2014-2015. Campioana FCSB este eliminată în play-off de bulgarii de la Ludogoreț, după 1-0 și 0-1, 5-6 la finalul executării loviturilor de departajare. Cosmin Moți, fundașul gazdelor, a intrat în poartă spre finalul prelungirilor și la penalty-uri a apărat două lovituri.

În stagiunea 2015 – 2016, FCSB a ieșit în turul al 3-lea preliminar, după o remiză pe teren propriu cu Partizan Belgrad (1-1) și un eșec în deplasare, scor 2-4.

România a trimis două echipe în LC, în sezonul 2016-2017: Campioana Astra Giurgiu și vicecampioana FCSB. Prima formație a ieșit în turul al 3-lea, după 1-1 și 0-3 cu danezi de la FC Copenhaga, cea de-a doua n-a avut nicio reacție în play-off, în fața lui Manchester City și a pierdut cu 0-5 și 0-1.

Și în sezonul 2017-2018, fotbalul autohton a avut două reprezentante care au încercat să ajungă în grupe. Campioana Viitorul a eșuat lamentabil în turul al 3-lea preliminar.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: Sport
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: