Evenimentul Zilei > Social > Săptămâna și modificarea. Codul Rutier, o nouă modificare în Parlament. Cum vor „aleșii” să îmblânzească legea
Săptămâna și modificarea. Codul Rutier, o nouă modificare în Parlament. Cum vor „aleșii” să îmblânzească legea

Săptămâna și modificarea. Codul Rutier, o nouă modificare în Parlament. Cum vor „aleșii” să îmblânzească legea

Cu toate că au apărut mai multe restricții în Codul Rutier în urmă cu un an, deputații au luat în calcul să le elimine. Potrivit noului proiect de lege, șoferii agresivi nu se vor mai alege cu sancțiuni dure.

Codul rutier va fi modificat la nici jumătate de an după ce au fost înăsprite regulile. Un nou proiect de lege va ajunge curând la votul decisiv al deputaților, iar aceștia vor avea în plan să elimine cele mai dure măsuri.

Printre altele, va dispărea o acțiune care acum e încadrată la comportament agresiv, perioada de suspendare a dreptului de a conduce un vehicul se va putea reduce, în urma unui examen, iar perioadele de suspendare se vor putea suprapune din nou.

Prin OG nr. 1/2022, apărută în iarnă, Codul rutier a fost modificat, iar cele mai multe restricții au avut legătură cu înăsprirea sancțiunilor pentru încălcarea regulilor rutiere și introducerea unora noi.

În proiectul de lege pentru aprobarea OG 1/2022, ce ar putea fi adoptat curând de Parlament, se propune modificarea sau chiar eliminarea restricțiilor dure.

Conform Codului rutier modificat la începutul anului, șoferii agresivi în trafic riscă amenzi și suspendarea permisului, dar acest lucru ar putea dispărea în orice moment.

Modificările Codului rutier

În forma depusă spre adoptare la Camera Deputaților, nu va mai intra în categoria comportamentului agresiv, așa cum e în prezenet, deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens.

Perioada de suspendarea a permisului auto se va prelungi cu încă 30 de zile atunci când șoferul încalcă anumite reguli de circulație într-un termen mai scurt, respectiv de doar trei luni, față de șase luni.

Proiectul de lege mai arată că titularul permisului va putea beneficia, cu condiția să treacă de un test de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie și să nu fie începător, de reducerea perioadei de suspendare la o treime.

Codul rutier stabilește că posesorul unui permis suspendat poate recăpăta dreptul de a conduce după ce trec două treimi din perioada de suspendare, respectiv perioada de suspendare se scurtează cu o treime.

Vor mai putea beneficia de reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere și cei ce au fost prinși cu peste 70 km/h a vitezei maxime admise pe un drum, chiar dacă acum acest lucru nu e permis.

În prezent, Codul rutier prevede, după ce-a fost modificat în iarnă de OG 1/2022, că “perioadele de suspendare dispuse se execută distinct, fără a se suprapune”.

De asemenea, termenul până la care se va putea susține testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație se va prelungi, urmând să fie a 40-a zi.

În cazul depășirii vitezei maxime cu mai mult de 70 km/h, spre deosebire de ce se întâmplă acum, dovada înlocuitoare a permisului de conducere se va elibera cu drept de circulaţie.

Geamurile mașinii ce trebuie menținute permanent curate pentru a nu risca sancțiuni vor fi doar parbrizul și geamurile laterale din față ale autovehiculului, potrivit avocat.net.