Noi reguli pentru obținerea permisului de conducere. Avantaje pentru cursanții școlilor de șoferi

Noi reguli pentru obținerea permisului de conducere. Avantaje pentru cursanții școlilor de șoferi Bărbatul din Botoșani care a picat examenul auto de 12 ori în 2023. Nu cedează nici acum. Sursa foto: Arhiva EVZ

Candidații care intenționează să obțină permisul de conducere vor putea să dea examenul și în alte localități decât cele în care își au domiciliul. Este vorba despre o propunere de modificare a Codului Rutier, aflată în dezbatere la Senat. De asemenea, proiectul mai prevede ca examenul la sală să fie dat după ce cursantul a încheiat pregătirea teoretică, în timp ce face instruirea practică. În plus, o altă modificare va permite instructorului să participe la examenul practic, în mașină, alături de polițist și cursant.

Codul Rutier ar putea fi modificat, conform unui proiect de lege propus spre dezbatere în Senatul României. Documentul prevede ca cei ce doresc să obțină permisul de conducere să aibă posibilitatea să dea examenul și în alte localități (județe) decât cele în care își au domiciliul. Practic, va fi eliminată acea prevedere din lege care stabilește că un solicitant nu poate susține examenul pentru obținerea unui permis de conducere decât în localitatea de domiciliu.

Noile propuneri de modificare ale Codului Rutier prevăd că susţinerea examenului se va putea face la orice autoritate competentă de pe teritoriul României. Și nu doar la „autoritatea competentă pe raza căreia solicitanții își au domiciliul ori reședința”, așa cum prevede legea în prezent.

Modificarea vine în sprijinul celor care învață sau lucrează în alte județe decât cele de domiciliu. Astfel, dacă doresc să urmeze școala de șoferi aceștia nu vor mai fi obligați să revină în localitățile de domiciliu ca să dea examenul pentru obținerea permisului de conducere. Ei vor putea face acest lucru acolo unde se află.

Ne puteți urmări și pe Google News

În prezent, legea permite ca solicitantul să urmeze școala auto în localitatea în care își desfășoară activitatea curentă, dar impune să dea examenul în localitatea de domiciliu.

Sursă: Wellphotos | Dreamstime.com

Cum se scurtează perioada de obținere a permisului

Proiectul de lege mai propune scurtarea perioadei de obținere a dreptului de conducere, care începe odată cu înscrierea la școala de șoferi și se încheie după susținerea examenelor teoretic și practic. După regulile actuale, un cursant se poate înscrie la examenul teoretic abia după absolvirea modulelor de pregătire - teoretică și practică. Prin noua lege, elevii s-ar putea prezenta la examenul de „sală” imediat ce au încheiat pregătirea teoretică. Între timp pot urma și cursurile de pregătire practică – „de condus”. Trebuie spus, însă, că noul proiect prevede ca pregătirea practică să fie făcută doar de cei admiși la examenul teoretic.

„Cursurile de pregătire practică în vederea obţinerii permisului de conducere, corespunzător categoriei de permis solicitat, pot începe şi după ce candidatul a fost declarat «ADMIS» de către autoritatea competentă la proba teoretică de verificare a cunoştinţelor”, se arată în proiectul de modificare a Codului Rutier.

În acest mod se va reduce perioada necesară obținerii permisului auto, care acum este foarte lungă. În prezent, programarea probei de traseu se face și la câteva luni distanță după proba teoretică. Inițiatorii se așteaptă ca introducerea acstei modificări să ducă și la creșterea ratei de promovabilitate deoarece pregătirea practică s-ar face mai aproape de examen. Instructorul va fi în mașină la examen.

Instructorii vor fi în mașină la examen

Ultima propunere legislativă vizează procedura de susținere a probei de traseu pentru cei care au urmat o școală de șoferi. Astfel, în mașină, la examen se va afla și instructorul auto, alături de candidat și polițistul examinator.

Schimbarea ar prezenta avantajul că nu va mai fi necesară prezența unui alt martor în timpul examinării. În plus, prin prezența instructorului candidatul ar beneficia și de un sprijin de ordin psihologic. În al treilea rând, instructorii vor putea evalua direct comportamentul elevilor pe parcursul examinării și își vor putea adapta metodele de pregătire.