Șansă uriașă pentru mii de copii abandonați. Decizie de ultimă oră la adopții

Mii de copii vor avea șansa să se reintegreze social, în familii, după ce au fost revizuite zeci de mii de dosare de adopție

Soarta copiilor abandonați în sistemul de stat a fost pecetluită de birocrație sau de nepăsarea unor funcționari

O spun reprezentanții Autoritatății Naționale pentru Drepturile Copiilor și Adopții care au revizuit zeci de mii de dosare.

Astfel, mii de dosare pentru adopție au fost deblocate iar numărul copiilor adoptabili s-a dublat în doar 3 luni

 

Conducerea autorității aduce acuzații grave managerilor de caz care îngreunează procesul de adopţie şi care condamnă astfel mii de copii să rămână în sistemul de ocrotire al statului.

 

Un exemplu pozitiv este familia Coman care a reușit să învingă toate barierele și acum se poate considera norocoasă.

 

Deși au doi copii acasă, soții Coman și-au dorit să dea o șansă unui suflet aflat în grija statului încă din primele luni de viață.

 

S-au îndreptat spre cei care au cele mai mici șanse din cauza problemelor medicale care atârnă greu în dosare.

 

În decembrie anul trecut au demarat procedura de adopție, iar acum au acasă încă un băiețel de 7 ani, transmite TVR.

 

Diagnostice puse de multe ori cu prea mare ușurință, acuză președintele Autorității Naționale pentru Drepturile Copiilor și Adopții, Maria Mădălina Turza.

 

 

Oficialul autorității susține îngreunarea acestui proces este cauzat de faptul că la mijloc sunt fondurile primite pentru fiecare copil greu adoptabil.

 

Mii de copii sunt condamnați, astfel, să rămână blocați în sistemul de stat, departe de familii care și-ar dori să îi adopte.

 

Puțini sunt copiii care au șansa să ajungă într-o familie și asta nu din cauză că în Romania nu ar fi doritori, ci din cauza poticnelilor și blocajelor de tot felul.

 

Un telefon dat o dată pe an de familia naturală sau de o rudă îngreunează și mai mult situația. În plus, în unele dosare apar și cerințe aberante.

 

Dincolo de astfel de cerințe care nu se regăsesc în nicio legislație, problemele cele mai grave se înregistrează la managementul ineficient derulat la nivelul direcțiilor de protecție a copilului.

 

Conducerea autorității centrale în domeniu arată cu degetul spre specialiștii care pregătesc dosarele. Pe ei îi consideră vinovați de faptul că au rămas prinși în sistem atât de mulți copii. Și pentru ei anunță și sancțiuni de la câteva sute la câteva zeci de mii de lei.

 

 

 

Aproape 8.000 de copii adoptabili

 

În urma demersurilor realizate de ANDPDCA prin Planul de Acțiune „Copii, nu dosare!”, în luna septembrie era aproape 8.000 de dosare favorabile pentru copii adoptabili.

 

 

Planul de Acțiune în domeniul Adopției „ Copii, nu dosare!” a fost demarat de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) în luna iunie 2020.

 

Reprezentanții autorității au transmis că o măsură centrală a acestui Plan a avut în vedere deblocarea dosarelor de adopție, care din motive nejustificate, mențineau copiii în sistemul de protecție, fără a avea acces la posibilele familii adoptatoare.

 

Consecințele: Dacă la sfârșitul lunii iunie 2020, în sistem figurau 3.985 copii adoptabili, la finalul lunii septembrie, în urma demersurilor ANDPDCA, numărul acestora aproape că s-a dublat, ajungând la 7.822 de copii adoptabili.

 

De asemenea, au fost revizuite peste 26.000 de dosare.

 

Totodată, au fost revizuite informațiile din Registrul Național de Adopții – Profilul public pentru 2.035 de copii adoptabili, în sensul descrierii profilului exhaustiv al copilului, astfel încât rezultatul prezentării să poată susține caracterul informativ al acesteia.

 

Adopția în România, un eșec programat. Destinul tragic al copiilor prizonieri în centrele de plasament

Sorina – Cazul adopției. Ce a decis Tribunalul București