Editura Evenimentul si Capital

REVOLTĂTOR! DESTINUL tragic al COPIILOR PRIZONIERI în centrele de plasament

Autor: | | 1 Comentarii | 4087 Vizualizari

În România, 43 de copii pe zi sunt supuși unor situații de abuz, neglijare sau exploatare. Pentru a portretiza imaginea dramatică, vă puteți imagina realitatea: astăzi, cele 43 de suflete, în mare parte minori sub vârsta de 10 ani, sunt bătuți, schingiuiți, înfometați, exploatați sexual sau transformați în robi chiar de către cei care le-au dat viață, cei pe care îi strigă „mama” și „tata”. Micuții varsă râuri de lacrimi atunci când sunt luați de către autorități din sânul familiei abuzive, doar pentru că le este frică de singurătate. Preferă să îndure durere și foame decât să fie ai nimănui. Din păcate, ei ajung de multe ori instituționalizați în „case de copii moderne”, în grija statului. De acolo puțini mai pleacă să-și trăiască o copilărie cât de cât normală. Nimeni nu-i adoptă, deși doritori există, pentru că statul construiește un zid birocratic, nefolositor și absurd în jurul lor.

Datele oficiale comunicate de Autoritatea Națională și pentru Protecția Copilului pentru EVZ arată situația tragică a copiilor abandonați. În treren, dimensiunea acestei drame a societății este cu mult mai mare, spun specialiștii. În 2017 au fost înregistrate 15.386 de cazuri de abuzuri, iar până la finalul lunii septembrie 2018, au fost înregistrate 11.654 de astfel de cazuri.

Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită

Procesul de adopție este unul foarte greoi, plin de lacune, ducându-i pe mulți dintre doritori spre sentimentul că gestul lor devine un război cu statul. Ți se cer acte peste acte, interviuri peste interviuri, ți se dau motive absurde pentru care „încă nu se poate!” și, în final, potențialii adoptatori rămân cu ochii pe un telefon care nu sună niciodată. Nici să le dea vestea că au fost respinși, nici că vor deveni părinți. „Oare de ce nu sunt suficient de bună pentru a fi mamă?”, e întrebarea care le duce la adevărate depresii pe femeile care depun dosare în speranța că vor deveni mame.

Pe de altă parte, centrele de plasament sunt pline aproape până la refuz, rămânând libere pe fiecare centru câteva zeci de paturi. Nici procesul de semnalare a unui abuz asupra unui copil nu este unul foarte simplu. Chiar dacă cineva sesizează un astfel de caz la Telefonul Copilului, până se constată trece ceva timp.

Copilul abuzat - plimbat de la Anna la Caiafa

Cum decurge „rezolvarea” unei situații dramatice: Cineva sesizează la Telefonul Copilului o formă de abuz asupra unui minor. Reprezentanții preiau informația și o transmit Serviciului de Abuz Neglijare Trafic și Migrație, care se deplasează la fața locului și constată situația. Dacă abuzul nu este extrem de grav, adică nu pune în mod direct și dovedit viața copilului în pericol, părinții nu sunt decăzuți din drepturi, iar cazul este redirecționat către Serviciul de Prevenire a Separării Copilului de Familie. În cadrul acestui serviciu se oferă consiliere socială și consiliere psihologică atât copilului cât și părinților, o dată la lună sau chiar mai mult. Practic, părintele sau ruda care abuzează este „reeducat” prin amenințarea unor controale, adesea prestabilite. O metodă prea puțin eficientă, dar încă un subiect tabu în Administrație și Guvern.

Repartizați în funcție de vârstă și raza de domiciliu al părinților

A doua situație este când Serviciul de Abuz Neglijare Trafic și Migrație constată un abuz grav asupra minorului și decide să meargă în instanță pentru a decade părinții din drepturi. Dacă instanța decide decăderea, iar copilul are până în șapte ani, acesta intră în protecția Servicului de Asitență Maternală. Dacă copilul are peste vârsta de șapte ani, acesta este redirecționat către un Centru de Primire în Regim de Urgență. În ambele situații, Direcția Generală de Asistență și Protecție a Copilului (DGASPC), îi caută rudele până la gradul IV pentru a-i dispune măsura de plasament. Dacă nu îi sunt găsite rudele sau acestea refuză să ia minorul, copilul este direcționat către un centru de plasament, public sau privat, pe raza sectorului unde activează DGASPC-ul, deci și domiciliul stabil al părinților. Urmează după prezentarea în fața instanței de judecată, aceasta să acorde drepturile tutelare centrului de plasament.

Copiii abandonați ai României

În anul 2017, au fost abandonați sau abuzați 9.259 de copii, care au și intrat în sistemul de protecție specială în serviciile de tip rezidențial, asistență maternală, rude sau la alte familii/persoane, iar până la finalul lunii septembrie 2018, 6.950 copii au fost luați de lângă părinți, în urma abuzurilor ori a neglijenței.

În prezent, în grija asistenților maternali se află 17.531 de copii. Dintre aceștia, 2.512 copii au fost plasați în 2017 și 1.852 în 2018.La finalul lunii septembrie a anului trecut, 16.063 de copii beneficiau de măsuri de protecție specială în serviciile de tip rezidențial publice și private, dintre care 1.250 de copii sunt numai în Capitală, deci putem spune că 33.594 sunt copii abandonați în România. Din păcate, în 2017 au fost adoptați numai 1.280 de copii, iar în 2018, doar 1.178. Statistica de anul trecut este parțială și putem doar să sperăm că statistica definitivă, care va apărea de la 1 iulie, va prezenta un număr mai mare.

Statul român nu încurajează adopția

„În momentul de față, statul român după legislația în vigoare nu încurajează adopția, copiilor fiindu-le îngrădit dreptul la familie printr-o procedură foarte nepotrivită. Rudele până la gradul IV trebuie să își dea acordul pentru adopție, ceea ce nu este corect. În practică, funcționarii interpretează legea după bunul plac. Chiar dacă în lege se spune clar că rudele trebuie să fie întrebate dacă acestea vor să adopte copilul, în momentul în care toate acestea refuză adopția, dar apare un alt adoptator din exterior, rudele sunt din nou, fără sens, chestionate pentru a-și da și în acest caz acordul. Deși, practic, ele au renunțat la dreptul de a decide în privința copilului. Mai mult, dacă acestea nu sunt de acord ca acel copil să aibă o familie, acesta nu va fi adoptat. Gabriela Coman, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Copilului, a declarat la Brașov anul trecut că, în practică, legea în momentul de față nu este înțeleasă și implementată în interesul superior al copilului, ceea ce nu poate decât să blocheze întrgul proces de adopție”, explică pentru EVZ Andreas Novacovici, președintele Consiliului Tinerilor Instituționalizați.

Ce prevede noua lege a adopțiilor

În noua lege nu se vor mai căuta rudele până la gradul IV pentru un astfel de acord. De asemenea, se va majora atestatul de numire drept „persoana abuzată” de la 2 la 5 ani, astfel încât să nu mai fie nevoie să se reia tot procesul de declarare după expirarea acestor ani. „Dacă noua lege se va implementa întocmai ar face bine copiilor. Sperăm să treacă și la Camera Deputaților așa cum a trecut și la Senat, în decembrie 2018”, este de părere Andreas Novacovici.

Culmea! Au crescut stimulentelefinanciare pentru persoanele care adoptă

În luna septembrie 2018, Guvernul României a reglementat legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopției, cu scopul de a soluționa unele probleme apărute în implementare, de a reanaliza unele principii ce stau la baza adopţiei, dar și pentru a adapta legislaţia la realităţile actuale.

indemnizația lunară a crescut la 600 lei pentru fiecare copil adoptat care are între 3 și 6 ani, ori este încadrat în grad de handicap ușor sau mediu ori face parte dintr-un grup de 2 frați adoptabili împreună.

indemnizația lunară a crescut la 900 lei pentru fiecare copil adoptat care a împlinit 7 ani ori este încadrat în grad de handicap accentuat sau grav, infectat HIV sau bolnav SIDA ori face parte dintr-un grup de cel puțin 3 frați adoptabili împreună.

Curs VALUTAR, 21 februarie! Surpriza URIASA! Ce s-a intamplat azi la casele de schimb

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
19:06 Președintele Parlamentului European A FĂCUT ANUNȚUL așteptat. Kovesi nici NU ȘTIE ce o așteaptă 16:25 Cerere HALUCINTANTĂ în CAZUL Kovesi. „Să-i RETRAGEM CETĂȚENIA!” 15:30 Kovesi este devastată. SEMNAL NEGRU de la Bruxelles. N-a fost niciodată în cărţi. Breaking news 13:24 Lazăr A CEDAT NEVOS după aroganţa lui Toader. Este CEL MAI DUR ATAC în direcţia ministrului Justiţiei 11:50 Ultima LOVITURĂ pentru KOVESI! PLÂNGERE PENALĂ de la fosta ȘEFĂ a DIICOT, Alina BICA 11:39 Kovesi, AGENT SECRET. Ce scrisoare a primit DRAGNEA: „Nu mai este un SECRET” Breaking news 11:19 Aroganţa lui Toader: I-A DAT BOMBA lui Lazăr chiar pe terenul lui. SĂGEŢI PENTRU CSM şi explicaţii pentru Timmermans. Breaking news 10:30 Kovesi ŞI CEL MAI MARE ABUZ din mandatul la DNA. Cine sunt „MÂNJIŢII DE PE LISTA NEAGRĂ”. Breaking news în Justiţie 18:16 BREAKING NEWS. DEZASTRU pentru KOVESI! Îi FUGE PĂMÂNTUL DE SUB PICIOARE... PRIMELE REZULTATE în procesul de selecție pentru Parchetul European 17:24 Kovesi LOVEȘTE DUR la Bruxelles. Instituțiile europene AU FOST ALERTATE 13:49 Kovesi ARE UN PLAN ASCUNS şi elaborat, cu PUNCT FINAL la Cotroceni. Cine s-ar fi gândit? Breaking news 09:16 Tudose A DEVOALAT MAREA MANEVRĂ de pe axa Dragnea-Toader. CE SE SCHIMBĂ LA DNA? Breaking news 22:49 KOVESI, MITRALIATĂ cu SENTINȚE DEFAVORABILE. Mihaela Iorga Moraru, CONCEDIATĂ ILEGAL! 22:34 „În dosar apare şi numele lui Ţiriac” Breaking news în România. MAI MULTE NUME GRELE sunt implicate 19:42 Date importante din „Dosarul penal Kovesi”. Avionul pentru Popa a costat 130.500 euro, spune Parchetul General 11:59 Să fie acesta SFÂRȘITUL pentru KOVESI? Va fi ANCHETATĂ de CEL MAI MARE DUȘMAN. Cândva a DAT-O AFARĂ, acum s-a întors roata 16:18 BREAKING NEWS. Ce LOVITURĂ pentru KOVESI!... A venit de unde se AȘTEPTA MAI PUȚIN 16:14 BREAKING NEWS: Laura Codruța Kovesi este DĂRÂMATĂ! Chris Terhes, despre candidatura lui Kovesi: Nu este eligibilă! 12:57 VINE APOCALIPSA pentru Dragnea: PSD, în CĂDERE liberă din cauza lui Kovesi! Dezvăluiri în „Telefonul de la ora 9”