Sandu îi convoacă la Președinție pe membrii Consiliului de Securitate. Corupția politică, unul dintre subiecte

Sandu îi convoacă la Președinție pe membrii Consiliului de Securitate. Corupția politică, unul dintre subiecteMaia Sandu/ Sursa foto: captură video

Republica Moldova. Maia Sandu îi convoacă, în această dimineață, pe membrii Consiliului de Securitate. Este prima ședință în acest format, după ce a câștigat al doilea mandat de președinte. Discuțiile au loc la finalul unei campanii care a developat amploarea fenomenului de corupție politică, o piedică serioasă în calea democratizării.

Sandu, prima ședință a Consiliului de Securitate în noul mandat

Conform instituției prezidențiale, membrii Consiliului de Securitate (CSS) vor aborda problema corupției politice și necesitatea accelerării și eficientizării măsurilor de combatere a acesteia.

La finalul ședinței CSS, Maia Sandu va susține un briefing și va anunța deciziile aprobate.

În timpul dezbaterilor, șefa statului menționa că actuala campanie electorală a arătat cât de serioasă este problema corupției în politică. Sandu a promis măsuri ferme pentru a diminua și chiar a opri acest fenomen. Măsurile sunt tot mai necesare, deoarece Republica Moldova se află în fața altui exercițiu electoral - alegerile parlamentare.

Maia Sandu/ Sursa foto: captură video// Moldova 1

Lecțiile unei campanii la limită

După primul tur al alegerilor prezidențiale, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, declara că, în lunile septembrie și octombrie, 39 de milioane de dolari au fost transferați din Rusia în Republica Moldova.

Și numărul persoanelor amendate pentru corupere electorală pasivă este în continuă creștere. Centrul Național Anticorupție (CNA) a aplicat, până în prezent, amenzi în valoare de aproximativ 5 000 000 de lei (circa 250 mii de euro) în baza proceselor - verbale recepționate de la poliție.

Prim-ministrul Dorin Recean a subliniat că fenomenul coruperii în politică ia proporții îngrijorătoare.

„Investigațiile poliției, ale CNA și ale procurorilor au demonstrat amploarea votului furat sau a votului plătit și cumpărat din 20 octombrie. A fost fără precedent. Am observat că există interpretări și chiar și manipulări. Acest lucru are loc deoarece gruparea criminală încearcă să le spună la oameni că iată trecem de 3 noiembrie si uitați de amenzi”, a remarcat Dorin Recean.

Momentan, organele de drept întreprind acțiuni pentru documentarea persoanelor care au acceptat bani în schimbul voturilor. Totodată, sunt documentate persoanele care au influențat procesele de corupere a alegătorilor în cadrul scrutinului din această toamnă. Potrivit organelor de forță, schemele ar fi fost puse la cale de membrii organizației Șor.

Sursa foto: CNA