„Sancțiunile” SUA. Putin reia în decembrie construcția proiectului Nord Stream 2

Uriașul gazoduct, dezvoltat de gigantul rus Gazprom, cu o lungime totală de 1.230 de kilometri, este practic finalizat. Mai rămâne de asamblat doar o porțiune de 120 de kilometri, în apele daneze.

Proiectul de construcție a gazoductului Nord Stream 2, care urmează să traverseze Marea Baltică pentru a aduce gazul natural rusesc în Europa, urmează să se reia pe o porțiune de 2,6 kilometri, au declarat sâmbătă managerii de proiect.

Gazoductul Nord Stream 2, având o lungime totală de 1.230 de kilometri, este practic finalizat. Mai rămâne de asamblat doar o porțiune de 120 de kilometri, în apele daneze, scrie Reuters.

Lucrările au fost întrerupte în decembrie , grupul helveto-olandez Allseas, specializat în lucrări subacvatice, suspendându-și activitățile din cauza sancțiunilor luate de Statele Unite împotriva companiilor care participă la proiect.

Statele Unite sunt îngrijorate de faptul că Nord Stream 2 va crește dependența țărilor europene de Rusia, sporind influența acesteia din urmă.

Insomniile americane față de „dependența” europenilor de gazul lui Putin trebuie citite și în altă cheie: dorința administrației Trump, via giganții petrolieri din SUA, de a-și impune pe vechiul continent gazele de șist. Numai că acestea sunt aduse peste ocean cu navele, apoi trebuind a fi conectate la terminale pentru a fi convertite, ceea ce ridică prețul.

Managerii Nord Stream 2 au specificat, într-un comunicat de presă, că numele navei însărcinate cu operațiunile va fi specificat la o dată ulterioară. Nu au specificat data încheierii lucrării. De asemenea, ei nu au spus cum vor fi așezate celelalte secțiuni ale conductei.

Pe de altă parte, potrivit Vești din Rusia, nava specializată în așezarea de conducte „Akademik Cerski”, și despre care se spune că ar putea ajuta la finalizarea lucrărilor la gazoductul Nord-Stream 2, a ancorat în radă nu departe de Kurșskaia Kosa (Cordonul litoral al Curlandei, Regiunea Kaliningrad).

Anunțul reluării construcției gazoductului Nord Stream 2 vine la trei săptămâni după ce Donald Trump a fost învins  în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie.

Președintele în exercițiu al SUA, care a pierdut în fața lui Joe Biden, s-a opus ferm acestui proiect de aproape 10 miliarde de euro.

Gigantul rus Gazprom deține societatea de exploatare a Nord Stream 2, dar jumătate din finanțare este asigurată de companiile germane Uniper și Wintershall, de compania anglo-olandeză Shell, cea austriacă OMV și cea franceză Engie.