Evenimentul Zilei > International > „Sancțiunile” SUA. Putin reia în decembrie construcția proiectului Nord Stream 2
„Sancțiunile” SUA. Putin reia în decembrie construcția proiectului Nord Stream 2

„Sancțiunile” SUA. Putin reia în decembrie construcția proiectului Nord Stream 2

Uriașul gazoduct, dezvoltat de gigantul rus Gazprom, cu o lungime totală de 1.230 de kilometri, este practic finalizat. Mai rămâne de asamblat doar o porțiune de 120 de kilometri, în apele daneze.

Proiectul de construcție a gazoductului Nord Stream 2, care urmează să traverseze Marea Baltică pentru a aduce gazul natural rusesc în Europa, urmează să se reia pe o porțiune de 2,6 kilometri, au declarat sâmbătă managerii de proiect.

Gazoductul Nord Stream 2, având o lungime totală de 1.230 de kilometri, este practic finalizat. Mai rămâne de asamblat doar o porțiune de 120 de kilometri, în apele daneze, scrie Reuters.

Lucrările au fost întrerupte în decembrie , grupul helveto-olandez Allseas, specializat în lucrări subacvatice, suspendându-și activitățile din cauza sancțiunilor luate de Statele Unite împotriva companiilor care participă la proiect.

Statele Unite sunt îngrijorate de faptul că Nord Stream 2 va crește dependența țărilor europene de Rusia, sporind influența acesteia din urmă.

Insomniile americane față de „dependența” europenilor de gazul lui Putin trebuie citite și în altă cheie: dorința administrației Trump, via giganții petrolieri din SUA, de a-și impune pe vechiul continent gazele de șist. Numai că acestea sunt aduse peste ocean cu navele, apoi trebuind a fi conectate la terminale pentru a fi convertite, ceea ce ridică prețul.

Managerii Nord Stream 2 au specificat, într-un comunicat de presă, că numele navei însărcinate cu operațiunile va fi specificat la o dată ulterioară. Nu au specificat data încheierii lucrării. De asemenea, ei nu au spus cum vor fi așezate celelalte secțiuni ale conductei.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE