Sănătatea dentară a copiilor bucureșteni va fi monitorizată din școală. Protocol pentru combaterea din fașă a problemelor
- Ionel Sclavone
- 19 iulie 2022, 19:22
Elevii școlilor din București vor fi monitorizați din punct de vedere a stării de sănătate orală în baza unui protocol semnat de Universitatea de Medicină și Inspectoratul Școlar General. Proiectul vizează identificarea nevoilor de sănătate orală a elevilor și adoptarea unor măsuri și recomandări care să ducă la îmbunătățirea stării de sănătate a copiilor bucureșteni.
Reprezentanții Universității de Medicina si Farmacie (UMF) „Carol Davila” şi Inspectoratul Şcolar General al Municipiului Bucureşti au încheiat un protocol de colaborare ce vizează monitorizarea stării de sănătate orală a copiilor din şcoli. Documentul reglementează implementarea unui proiect ce va avea drept obiectiv îmbunătățirea sănătății copiilor.
„Astăzi, (marți – n. red.) 19 iulie 2022, prof. univ. dr. Viorel Jinga, rector al Universitatea de Medicina si Farmacie «Carol Davila» din Bucureşti, a semnat un protocol de colaborare cu domnul Vlad Florentin Drinceanu, inspector Şcolar General al Municipiului Bucureşti”, se arată într-un comunicat de presă emis de UMF Carol Davila.
Potrivit documentului, în baza acestui protocol se va trece la implementarea unei metodoligii de supraveghere și monitorizare a sănătății orale a copiilor din unitățile școlare din București.
Scopul protocolului constă în implementarea Metodologiei privind Supravegherea şi Monitorizarea Stării de Sănătate Orală a Copiilor în Şcoli, elaborată şi aprobată în baza unui acord de colaborare semnat între Universitatea de Medicină şi Farmacie «Carol Davila» din Bucureşti, Institutul National De Sănătate Publică, Colegiul Medicilor Stomatologi Bucureşti şi Liga Studenţilor la Medicină Dentară Bucureşti”, a mai transmis UMF Carol Davila, în comunicatul de presă.
UMF va propune politici publice
Potrivit sursei citate, proiectul prevede colaborarea în vederea identificării nevoilor de sănătate orală, a cunoştinţelor, atitudinilor şi practicilor populaţiei în domeniul determinanţilor sociali ai sănătăţii. Obiectivul acestui program este de a preveni și combate bolile care afectează sănătatea orală a populației şcolare cu vârsta cuprinsă între 6 şi 14 ani.
Astfel, în baza concluziilor trase de autorități vor fi propuse și promovate politici de sănătate publică pentru prevenirea bolilor care afectează sănătatea orală.
„Această colaborare reprezintă un punct de pornire în ceea ce priveşte dezvoltarea acestui proiect dar şi altor proiecte viitoare”, au mai transmis reprezentanţii universității bucureștene.
Medicii stomatologi preocupați de starea de sănătate a copiilor
Prevenția și monitorizarea stării de sănătate dentară a copiilor este unul dintre subiectele disputate în spațiul public. Medicii stomatologi recomandă părinților să îi facă pe micuți să renunțe la o serie de obiceiuri și să-i ducă la doctor atunci când simt disconfort.
Numărul copiilor care ajung în clinicile stomatologice a crescut cu peste 30% față de anul trecut, iar în majoritatea cazurilor a fost vorba despre servicii de prevenție.
Stomatologii estimează că există nenumărați copii care nu cunosc regulile de îngrijire dentară. De asemenea, foarte mulți părinți, crescuți cu teama de stomatolog, care amână să-i ducă pe cei mici la medic de teama durerii.