Sănătate în roşu şi negru

Sănătate în roşu şi negru

Mănâncă măsline, mure, orez brun, dar şi pepene roşu sau ardei. Aceste alimente te ajută să lupţi cu afecţiunile cel mai des întâlnite la români.

Fructele şi legumele foarte colorate conţin cei mai mulţi antioxidanţi, substanţe care te protejează de boli de inimă şi inflamaţii şi care previn anumite tipuri de cancer, susţin specialiştii citaţi de publicaţia americană „Health“. Murele, orezul brun, afinele, roşiile, ardeiul sau pepenele sunt doar câteva dintre alimentele care vă pot apăra sănătatea.

Orezul brun ajută la învăţat. Spre deosebire de orezul alb, cel brun conţine mai mulţi antioxidanţi. Un studiu realizat în China a arătat că persoanele care au adăugat în dietă orez brun au avut un risc mai mic de boli cardiovasculare. „Spre deosebire de orezul alb, cel brun conţine o cantitate mai mare de celuloză, fibre şi vitamine din grupul B. Orezul brun este recomandat şi celor cu probleme de tranzit. Vitaminele conţinute sunt foarte utile celor care au de învăţat“, explică Mihaela Ionescu, medic nutriţionist la Institutul „N. Paulescu“, din Bucureşti.

Complexul de vitamine B este benefic pentru sănătatea creierului, pancreasului şi pentru metabolizarea glucidelor.

Fasolea neagră are antioxidanţi însă tulbură digestia. Fasolea neagră conţine o cantitate mai mare de antioxidanţi decât cea deschisă la culoare, susţin specialiştii citaţi de revista „Health“. Medicii români au însă şi o avertizare. „Fasolea este mai săracă în vitamine şi săruri minerale decât alte legume, iar aportul caloric este mare. În plus, fasolea poate produce tulburări digestive“, comentează nutriţionistul Mihaela Ionescu.

Ceaiul negru protejează creierul. Mai multe ceşti de ceai negru pe zi, bogat în flavonoide, te feresc de declinul neuronal care apare odată cu vârsta şi de cancer. „Ceaiul negru conţine antioxidanţi şi teină, o substanţă înrudită cu cofeina, excitantă pentru sistemul nervos central“, mai spune nutriţionistul. De asemenea, ceaiul negru are efect diuretic şi un uşor efect bronhodilatator, necesar celor cu predispoziţie pentru astm bronşic. Pe de altă parte, ceaiul negru nu este recomandat celor cu probleme cardiace, pentru că poate accelera bătăile inimii.

Murele previn cancerul, măslinele protejează celulele nervoase. Un studiu realizat de cercetătorii de la University of Kentucky (SUA) a arătat că substanţele din mure opresc dezvoltarea celulelor canceroase.

Măslinele negre, pe de altă parte, conţin acizi graşi esenţiali, vitaminele A, B şi E. „Acizii graşi esenţiali au rol în formarea unor substanţe de bază în sistemul nervos central care protejează celulele nervoase. Pentru că se prepară în saramură, nu sunt recomandate cardiacilor, celor cu probleme renale sau hepatice decât dacă sunt desărate“, mai spune nutriţionistul Mihaela Ionescu. Poţi consuma zilnic patru-cinci măsline.

Potasiul din roşii ţine bolile de inimă departe. Roşiile conţin licopen, un fitonutrient care scade riscul de cancer de prostată, dar şi apă de foarte bună calitate. „Roşiile mai conţin fibre alimentare, vitamina C şi potasiu. Dieta modernă este bogată în sare. În acest caz, un deficit de potasiu poate cauza aritmii, muşchii se slăbesc şi se contractă“, explică Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti. Pepenele curăţă rinichii, ardeiul roşu scade tensiunea. Pepenele roşu conţine apă de calitate foarte bună. Dintr-un kilogram de pepene, 950 de grame reprezintă apă. „Pepenii sunt diuretici, spală rinichii şi conţin potasiu şi fier. Ca toate fructele şi legumele, cel mai bine este ca pepenele să fie consumat între mese, deoarece altfel interferează cu absorbţia alimentelor, care au alt timp de digerare“, mai spune Gheorghe Mencinicopschi. Pepenele conţine şi zahăr, dar în cantităţi mici, adaugă specialistul.

Nu în ultimul rând, este bine să mănânci ardei roşu, care este foarte bogat în vitamina C, dar şi în potasiu, uleiuri esenţiale, fibre, proteine şi enzime care ajută digestia. Ardeiul roşu conţine mai mult betacaroten decât cel verde sau galben, iar o jumătate din acest ardei conţine de două ori mai multă vitamina C decât doza zilnică recomandată. Pentru că activează circulaţia sângelui, vitamina C contribuie la scăderea tensiunii arteriale.

VITAMINE ŞI CALCIU

Pâinea neagră, mai bună decât cea albă

Pâinea neagră este şi ea recomandată de nutriţionişti pentru că este mai echilibrată decât cea albă din punct de vedere nutriţional. „Profilul nutriţional al unui produs se vede după proteinele pe care le conţine, glucidele, lipidele, vitaminele şi sărurile minerale. Pâinea neagră conţine fibre alimentare care previn cancerul de colon, scad colesterolul şi combat constipaţia“, explică Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti. În pâinea neagră se mai găsesc proteine, vitaminele B şi E, dar şi minerale precum calciu, fosfor, magneziu şi zinc.

Ne puteți urmări și pe Google News