Gazele din Marea Neagră, mină de aur pentru bulgari. Planurile discutate cu România

Gazele din Marea Neagră, mină de aur pentru bulgari. Planurile discutate cu România

Bulgaria este interesată de gazele naturale din România, iar în acest sens este deja un proiect care a fost dezbătut public în urmă cu două zile în țara vecină.

Bulgaria, interesată de gazele naturale din România

Miercuri, în orașul bulgăresc Kavarna, a avut loc o dezbatere publică cu privire la un proiect de extracție a gazelor naturale în sectorul românesc al Mării Negre. La aceste consultări publice au participat reprezentanți ai Ministerelor Mediului și Apelor din Bulgaria și România, experți ai companiei responsabile de raportul de evaluare a impactului asupra mediului, precum și reprezentanți ai companiei investitoare. La discuțiile publice au participat și membrii organizației Greenpeace din ambele țări.

Gazele naturale vor fi extrase cu ajutorul a două sonde care vor fi construite în Marea Neagră prin intermediul acestui proiect. Sondele vor fi plasate la 165 de kilometri de graniţa terestră cu Bulgaria şi la 144 de kilometri de apele teritoriale bulgare.

Energie

Sursa foto: Arhiva EVZ

Când va începe proiectul. Costurile se ridică la 4 miliarde de euro

În timpul discuției, s-a evidențiat faptul că zăcământul descoperit este estimat la 100 de miliarde de metri cubi de gaze, iar exploatarea sa este planificată să înceapă în 2027. Valoarea estimată a proiectului este de 3,8 - 4 miliarde de euro, fiind prevăzută construcția unei conducte cu o lungime de 160 de kilometri.

Compania investitorare a anunțat, de aemenea, că platforma care va fi constuită în Marea Neagră va fi operată de la distanță, ceea ce înseamnă că nu va fi personal necesar la fața locului. Agenția care a elaborat raportul privind impactul asupra mediului a indicat că, în ceea ce privește toți indicatorii investigați - emisiile nocive în aer, zgomotul subacvatic, scurgerile accidentale și altele - riscul este minim. Maia Gadjeva, reprezentantul Ministerului Mediului și Apelor din Sofia, a declarat că au fost trimise întrebări suplimentare din partea Bulgariei, solicitând completarea raportului, și că nu au existat obiecții la raportul actualizat.

Organizațiile Greenpeace din Bulgaria și România au ridicat o serie de întrebări legate de proiect și de siguranța acestuia. Meglena Andonova, directorul organizației din Bulgaria, a subliniat că nu este clar care va fi impactul proiectului asupra climei.

Ne puteți urmări și pe Google News