Sănătate fără medicamente

Sănătate fără medicamente

REŢETĂ. Ciupercile, dovleceii, cartofii şi sfecla sunt doar câteva dintre legumele care vă pot ajuta să vă menţineţi în formă şi să slăbiţi.

Au puţine calorii, sunt uşor de preparat, conţin substanţe nutritive esenţiale şi vă ajută să scăpaţi organismul de toxine. „Vă ţin în formă, vă taie pofta de alimente mai grase şi vă ajută să scădeţi în greutate”, aminteşte medicul nutriţionist Andreea Tocan, de la Centrul de Diabet din Cluj. Iată câteva reţete de salate, modul de preparare şi proprietăţile pe care le au.

1. Salată de ciuperci

Se spală ciupercile în multe ape. Se pun la fiert, iar în apă se adaugă puţină zeamă de lămâie. Se taie felii şi se servesc cu mărar, usturoi, pătrunjel, oţet şi ulei de germeni de porumb. Sunt indicate diabeticilor, celor cu consti paţie, boli renale, dar şi celor cu probleme de greutate. „Ciupercile sunt o sursă vegetală de proteine. Sunt consistente, nu au grăsimi, nu au colesterol, aşa cum se întâmplă în cazul altor alimente bogate în proteine”, spune medicul nutriţionist Andreea Tocan. 2. Salată de fasole verde Fasolea se fierbe în apa care clocoteşte şi i se adaugă ulei şi suc de lămâie. Când se mai răceşte, se adaugă verdeaţă. Este indicată în boli de rinichi, în hipertensiune arterială şi boli cardiace, în colite şi în colecistite. Spre deosebire de fasolea uscată, cea verde este mai uşor de digerat. În plus, este bogată în fibre, vitamine şi potasiu. 3. Salată de dovlecei Se curăţă dovleceii de coajă, se taie felii şi se pun la fiert un sfert de oră. Se scurg bine, iar după ce se răcesc, se servesc cu mărar. Se poate adăuga şi smântână. Dovlecelul este recomandat celor cu ulcer gastroduodenal, celor cu boli renale ori diabet zaharat. Conţine potasiu, magneziu, hidraţi de carbon, fosfor, vitaminele A, C şi E. 4. Salată de cartofi şi sfeclă   Se fierb cartofii în coajă, se curăţă şi când se răcesc se taie felii. Sfecla se coace şi se taie şi ea felii. Se adaugă pătrunjel tocat mărunt. Sfecla şi cartoful sunt indicate celor care au probleme cu colecistul ori diabetul zaharat. Cartofii conţin amidon şi sunt foarte consistenţi, iar sfecla este bogată în antioxidanţi, viamina C şi vitmaina E. 5. Salată de ţelină cu mărar Se curăţă ţelina, se taie subţire şi se amestecă cu mărar tocat mărunt. Se poate pune maioneză, dar aceasta îi va creşte conţinutul de calorii. Ţelina îi ajută pe cei cu boli renale, dar şi pe cei care au probleme cu greutatea. „Este foarte bogată în fibre şi antioxidanţi. Dacă folosiţi maioneză, încercaţi să adăugaţi un conţinut cât mai mic. Aceasta poate fi înlocuită şi cu iaurt”, sugerează medicul nutriţionist Andreea Tocan. Specialisul precizează şi faptul că lipidele din maioneză pot încetini tranzitul intestinal. 6. Salată de crudităţi Varza se taie mărunt şi se frământă cu mâna, iar morcovii şi merele se dau prin răzătoare. După ce se face amestecul, se răstoarnă pe trei-patru foi de salată aşezate sub formă de evantai şi se pune deasupra ulei şi zeamă de lămâie. Varza, morcovii şi merele sunt bune pentru hipertensivi, pentru cei care suferă de cosntipaţii, diabet sau afecţiuni cardiace. 7. Salată de andive Se curăţă andivele, se spală frunză cu frunză şi se taie în fâşii lungi. Din muştar fără sare, ulei de porumb şi câteva linguri de apă se prepară un sos care se toarnă peste andive. Apoi se adaugă mărar verde tocat. Andivele sunt bogate în fibre şi ajută la detoxifierea organismului.

Ne puteți urmări și pe Google News