Pastila de sănătate. Profesorul Vlad Ciurea ne învață cum să creștem productivitatea creierului

Pastila de sănătate. Profesorul Vlad Ciurea ne învață cum să creștem productivitatea creierului sursă foto: Facebook

Reputatul profesor doctor Alexandru Ciurea a dezvăluit care sunt pașii pe care trebuie să-i parcurgem pentru a ne menține creierul sănătos. Sunt câteva etape simple care pot fi puse în practică fără prea mult efort.

Pastila de sănătate. În primul rând trebuie să ne trezim devreme. Este musai să facem câteva exerciții de respirație și să consumăm două pahare cu apă la temperatura camerei dacă vrem o sănătate de fier.

Alexandru Ciurea: „Dimineața, trebuie să ne trezim cât mai devreme”

„Dimineața, trebuie să ne trezim cât mai devreme, să deschidem geamurile larg și să facem câteva exerciții de inspirație și expirație. Un profesor din Academia rusă, care a trăit o perioadă în Siberia, spune că se poate trăi 150 de ani cu aerul curat din Siberia”, a precizat profesorul Ciurea.

Exercițiile fizice, spune doctorul Ciurea, pun creierul în mișcare, iar apa are rolul de a curăța sistemul digestiv și de a pune în mișcare funcțiile organismului.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Aerul acela să intre în plămâni. Acele mici exerciții fizice ajută creierul să se încălzească, să pornească toate circuitele. Apoi, să bem două pahare de apă la temperatura camerei. Primul este extraordinar, pentru că evacuează toate dejectele tubului digestiv. Al doilea pahar cu apă este foarte bun pentru că intră în circulație și pune «locomotiva» în mișcare”, a explicat prof. dr. Vlad Ciurea, pentru libertatea.ro.

Micul dejun crește productivitatea

De asemenea, micul dejun are un aport considerabil în sănătatea creierului. Este o masă peste care trebuie să o sărim. Ideal ar fi ca masa de dimineață să fie compusă din suc natural de fructe, în special citrice și betacaroten. Important este ca micul dejuns să fie consumat într-o atmosferă relaxantă și în liniște deplină.

În privința alimentelor care îmbunătățesc procesul cognitiv, neurochirurgul Alexandru Ciunea subliniază că mierea de albine și ciocolata neagră sunt benefice pentru creier. Trebuie să evităm pe cât de mult zahărul.

”Creierul are două puncte de activitate maximă: între 10.00 -12.00 și 16.00 -18.00. Dacă a obosit, putem să-i dăm un pic de cafea, pe care să o bem încet. Creierul așteptă să fie răsplătit cu un dulce bun, dar fără zahăr”, mai spune medicul.

Odihna este de asemenea extrem de importantă pentru sănătatea organismului. Cum la fel de importantă este nevoia de socializare în special muzica, dansul și dialogul. De fapt, sunt studii care sugerează că dansul previne apariția unor afecțiuni precum Alzheimer.

Pastila de sănătate: cum să-ți menții creierul sănătos

sursă foto: Arhiva EvZ

Mișcarea, mana cerească pentru sănătate

„În plus, e foarte important să ne și odihnim, creierul are nevoie de odihnă suficientă. Dar are nevoie și de socializare, zâmbete, mișcare.  Trei lucruri importante: vorbire, scriere, mișcare. Și încă ceva. Am uitat să apreciem muzica adevărată și, mai grav, am uitat să dansăm. Dansul este dovedit că previne întâlnirea cu Alzheimer”, a explicat profesorul Ciurea.

De ce e bine să bei apă dimineața pe stomacul gol Pentru o sănătate de fier este indicat ca la primele ore ale dimineții să bem apă pe stomacul gol. Asta din mai multe motive.

În primul rând hidratăm corpul. În timpul nopții pierdem lichide prin transpirație și respirație. Apa băută pe stomacul gol contribuie la restabilirea nivelului de hidratare și menține funcțiile vitale în parametrii optimi de funcționare.

De asemenea, este cunoscut faptul că apa ajută la activarea metabolismului. Un studiu relevă faptul că apa băută imediat după trezire crește rata metabolică cu 30% pentru o perioadă de 90 de minute.

Totodată, apa ajută la detoxifiere, stimulează rinichii și intestinul subțire. Consumul apei chiar la primele ore ale dimineții pune în mișcare glandele care secretă sucul gastric, favorizând astfel digestia.

Hidratarea este esențială pentru cel mai mare și greu organ, pielea. Consumul lichidelor contribuie la menținerea unui aspect sănătos al pielii. Experții recomandă să bem imediat după o trezire cel puțin un pahar de apă. O cantitatea de 250-500 de ml este ideală. De asemenea, apa consumată în exces are efecte negative asupra sănătății.