Povestea lui Samoilă Mârza. Singurul fotograful care a surprins Marea Unire de la Alba Iulia
- Cristian Raducanu
- 1 decembrie 2023, 09:40
Astăzi, 1 Decembrie, românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Națională. În urmă cu fix 106 la ani la Alba Iulia avea loc evenimentul istoric al proclamării Unirii Transilvaniei, Banatului Crișanei și Maramureșului cu Regatul României cu Regatul României.
Un proces care a început încă din vremea pașoptiștilor, continuat ulterior de Alexandru Ioan Cuza și finalizat în timpul Regelui Ferdinand, al doilea rege al României. Unirea de la Alba Iulia a fost imortalizată de fotograful Samoilă Mârză, singurul de altfel. Născut în satul Galtiu, județul Alba, Mârza a participat alături de consătenii săi și de alți 100.000 de români care au participat la marele eveniment.
Posteritatea îl cunoaște acum ca ”fotograful Unirii”, Samoilă Mârza a realizat cinci fotografii care ilustrează scene cu mulțimea de pe Câmpul lui Horea și tribunele oficiale de la care au vorbit mai marii de atunci: episcopul Iuliu Hossu și dr. Aurel Vlad.
Samoilă Mârza, fotograful Unirii
Samoilă Mârza s-a născut pe 18 septembrie 1886, în satul Galtiu, comuna Sântimbru din județul Alba. Școala primară a făcut-o la Școala poporală greco-catolică confesională din Galtiu, după care, studiile liceale le-a finalizat în Alba Iulia. După absolvirea liceului în 1911 a lucrat ca ucenic la atelierul fotografului sibian Karl Jainek.
În Primul Război Mondial a luptat de partea imperiului austro-ungar. Samoilă Mârza a fost trimis pe frontul din Galiția urmând să ajungă până în Riga. Doi ani mai târziu, la momentul intrării României în Război, Mârza lupta pe frontul din Italia unde a fost în cadrat în serviciul topografi și fotografic al armatei.
Pleacă la Viena în toamna anului 1918, ca urmare retragerii militarilor români organizată de Consiliul Național Român Central de la Arad. Tot Samoil Mârza a fost cel care a surprins în clișee fotografice ceremonia de depunere a jurământului și de sfințirea a steagului tricolor al unităților militare românești din Viena.
S-a născut în satul Galtiu
Revine în satul natal chiar cu câteva zile înainte de Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie. În dimineața aceleiași zile pornește spre Alba Iulia cu mai mulți consăteni. La Alba Iulia a ajuns cu bicicleta după un drum de 11 kilometri.
Samoila Mârza nu a participat și la lucrările ținute în clădirea Sala Unirii. A stat cu mulțimea pe Câmpul lui Horia. Interesant este că fotograful oficial al evenimentului, Karoly (Karl) Bach nu a mai ajuns, după cum arată site-urile Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.
Fotografiile lui Samoilă Mârza au fost publicate în albumul intitulat „Marea adunare de la Alba Iulia în chipur”. Cu toate că nu a avut acces în Sala Unirii, delegația română a expus albumul lui Mârza la Conferința de pace de la Versailles din 1919.
Samoilă Mârza nu a avut acces la ședințele din Sala Unirii
Fotograful Unirii a mai surprins evenimente importante printre care:
- vizita regelui Ferdinand însoţit de regina Maria la Alba Iulia, Abrud şi Câmpeni (mai 1919);
- încoronarea regelui Ferdinand şi a reginei Maria (22 octombrie 1922);
- serbările comemorative de la Ţebea, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea lui Avram Iancu (1924);
- sărbătorirea a 10 ani de la manifestările Unirii (1929).
„(...) la 16 ianuarie 1945, Muzeul din Alba Iulia şi Despărţământul ASTRA din Alba Iulia i-au eliberat fotografului un certificat prin care se recunosc meritele acestuia la Adunarea Naţională de la 1 Decembrie 1918, faptul că a fost singurul fotograf care a imortalizat evenimentul (...)" potrivit volumului "Albumul Marii Unirii - Samoilă Mârza" (Arhivele Naţionale ale României şi Monitorul Oficial, 2018), citat pe site-ul Biblioteca Judeţeană "Petru Dulfu" din Baia Mare.
A murit în 1967
Fotograful Unirii, Samoilă Mârza a murit la 19 decembrie 1967 din cauza unei boli nemiloase. A fost înmormântat la cimitirul Maier din Alba Iulia. În 2003 autoritățile locale au ridicat un monument lângă mormântul său. Iar în satul natal, Galtiu a fost dezvelit un bust care-l înfățișează executat de sculptorul Narcis Dumitru Borteș.
Cu ocazia Centenarului Marii Unirii a fost organizată o expoziție foto-document „Povestea cronicarului nepereche al Marii Uniri din 1918 - Samoilă Mârza" expusă în Piața Unirii din Municipiul Oradea. Dacă vă întrebați ce s-a întâmplat cu aparatul de fotografiat pe care l-a folosit Samoilă Mârza, ei bine acesta a fost expus la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.