Evenimentul Zilei > Actualitate > Sămânță de scandal în Guvern. Orban, nervos pe ordinul privind purtatul măștilor!
Sămânță de scandal în Guvern. Orban, nervos pe ordinul privind purtatul măștilor!

Sămânță de scandal în Guvern. Orban, nervos pe ordinul privind purtatul măștilor!

Potrivit unor surse guvernamentale, ordinul comun al Ministerului de Interne și cel al Sănătății, va fi rediscutat în Guvernul României, după ce premierul Ludovic Orban nu a fost de acord cu excepțiile, stabilite de ministrul Nelu Tătaru.

Discuțiile dintre oficiali au fost unele aprinse, iar în cele din urmă premierul ar fi avut câștig de cauză, reușind să își impună punctul de vedere. Astfel, ordinul comun privind purtatul măștii de protecție în locurile publice, nu a mai fost publicat în Monitorul Oficial, și a nu mai produs efecte.

Ordinul MAI-MS impunea obligativitatea purtării măștilor de protecție în toate instituțiile publice și cele private. În plus aceste instituții erau obligate să asigure la intrarea în propriile sedii un loc unde să fie făcut triajul epidemiologic dar și să asigure dezinfectant pentru dezinfectarea mâinilor. De asemenea, în cadrul triajului epidemiologic, toți angajații trebuie să se fie de acord cu măsurarea temperaturii.

Același ordin are și o serie de excepții, cu care premierul nu a fost de acord. Acestea se referă la angajatul care este singur în birou sau se află minim 2 metri între persoanele din acel birou, cu condiția aerisirii camerei, cel puțin la două ore și se asigură dezinfecția suprafețelor; persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare; persoana desfășoară activitați fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta, etc.); prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane; vorbitorii în public cu condiția respectării distanței de 3 metri; elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare; copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.