Evenimentul Zilei > International > Salvini: Vrem să punem capăt acestui trafic cu fiinţe umane! UE debarcă 932 de migranţi şi două trupuri neînsufleţite în Sicilia
Salvini: Vrem să punem capăt acestui trafic cu fiinţe umane! UE debarcă 932 de migranţi şi două trupuri neînsufleţite în Sicilia

Salvini: Vrem să punem capăt acestui trafic cu fiinţe umane! UE debarcă 932 de migranţi şi două trupuri neînsufleţite în Sicilia

Nava Diciotti a Gărzii de coastă italiene a sosit în portul Pozzallo (în sudul Siciliei), cu aproape 1000 de migranţi la bord, în pofida lui Salvini

40 dintre cei aflaţi la bord au fost salvaţi în urmă cu o săptămână în largul Libiei de o navă a marinei americane, informează AFP.

Mai este o navă plină cu refugiaţi şi imigranţi care aşteaptă în largul coastelor Libiei să i se indice spre ce port să se îndrepte.

Diciotti a luat parte la o operaţiune a UE prin care au fost iniţiate şapte misiuni de salvare a imigranţilor aflaţi în derivă în largul coastelor Libiei, duminică, scrie Euronews.

Tot Euronews avansează cifra de 932 de migranşi aflaţi la bordul navei.

Diciotti a oprit în drum în insula Lampedusa unde a debarcat cîteva cazuri grave medicale şi o femeie însărcinată.
 

Pe de altă parte, Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) a anunţat pe twitter că:
"Diciotti a acostat în cele din urmă la Pozzallo, ajutând astfel 522 de persoane".

 

 

"Ei au fost ajutaţi în diverse operaţiuni, 42 dintre ei supravieţuind înecului şi având nevoie urgentă de îngrijiri medicale şi de asistenţă psihologică", a adăugat agenţia ONU, care afirmă că este alături de autorităţile italiene şi de organizaţiile umanitare.

Zece dintre aceşti migranţi foarte deshidrataţi, între care şase copii, trei femei şi un bărbat, fuseseră anterior aduşi cu prioritate la Pozzallo şi încredinţaţi Crucii Roşii italiene.

Nu se ştie dacă ei făceau parte din grupul din 40 de migranţi salvaţi în largul Libiei marţea trecută şi care au petrecut apoi o săptămână pe mare, mai întâi pe USNS Trenton, o navă de mare viteză a marinei americane, iar apoi la bordul vasului Diciotti pe care au fost în cele din urmă transportaţi.

 

În cursul salvării lor, 12 corpuri neînsufleţite au fost de asemenea reperate de echipajul de Trenton, care a preferat totuşi salvarea supravieţuitorilor, conform unui comunicat al marinei americane.

Salvini nu acceptă navele ONG-urilor în porturile italiene

Nava ONG Sea Watch, chemată în ajutor, se afla în apropiere şi şi-a oferit sprijinul cu condiţia să poată acosta cu aceşti migranţi într-un port italian, ceea ce autorităţile italiene au refuzat.

Matteo Salvini, ministru de interne şi noul om forte al politicii italiene, a declarat clar că va fi de acum înainte imposibil navelor organizaţiilor neguvernamentale care vin în ajutorul migranţilor aflaţi în dificultate în largul coastelor Libiei să-şi debarce "încărcătura umană" în porturile italiene.

Conform acestor noi directive, nava umanitară Aquarius, cu 630 de migranţi la bord, fusese constrânsă să rămână în largul coastelor malteze înainte de a se îndrepta spre Spania, unde a acostat duminică după o săptămână de peregrinări pe mare.

Noul ministru de interne italian, care şi-a preluat atribuţiile la 1 iunie, acuză ONG-urile că se fac complice ale traficanţilor care operează în Libia.

Sea Watch exonerat de vină în justiţie

Justiţia italiană a clasat totuşi marţi, în lipsă de probe, un dosar în care două organizaţii neguvernamentale, între care Sea Watch, erau acuzate că au legături cu aceşti traficanţi şi că au favorizat imigraţia clandestină în Italia.

"Vrem să punem capăt acestui trafic cu fiinţe umane şi dacă există alte nave, alte ONG-uri sub pavilion străin, noi ne vom menţine acelaşi raţionament", a afirmat Salvini în weekendul trecut.

Acesta a promis marţi că Italia va prezenta o propunere în materie de politică migratorie partenerilor săi europeni în "două-trei zile", mai scrie AGERPRES