Salariul unui controlor STB. Cu câți bani pleacă acasă în fiecare lună
- Emma Cristescu
- 27 noiembrie 2022, 19:10
Mulți bucureșteni s-au întrebat câți bani câștigă controlorii STB, iar acum s-a aflat adevărul. Chiar dacă petrec mult timp la muncă, aceștia nu au un salariu foarte mare.
Controlorii STB petrec ore în șir la muncă și sunt responsabili pentru persoanele care circulă cu mijloacele de transport în comun fără bilet, dar salariul lor nu este atât de mare.
Salariile diferă în funcție de experiența pe care o are fiecare, astfel că un controlor care lucrează de câțiva ani buni va primi lunar un salariu de bază de 3.315 lei, la care se vor putea adăuga și diferite bonusuri de performanță. De asemenea, aceştia primesc 400 de lei lunar drept bonuri de masă.
Un șofer STB poate ajunge însă la un salariu destul de bun, asta în cazul în care are ani de experiență și lucrează și suplimentar. Astfel, în urma unui fluturaș de salariu care a apărut pe rețelele de socializare, un şofer a obținut un venit brut de 5.363 de lei, în afară de tichetele de masă 400 de lei. Totuși, după ce au fost scăzute toate taxele și impozitele, el a rămas doar cu 3.097, potrivit Cancan.
Un șofer STB și-a făcut public fluturașul de salariu
Un angajat al Societății de Transport Bucureşti (STB) SA a publicat o fotografie cu veniturile sale din luna iunie 2022, însoțită de mesajul: „Cam cu atât sunt plătiți șoferii la STB. E mult, e puțin?”,a scris acesta.
„STB angajează șoferi de autobuze. Câteva criterii pe care trebuie să le îndeplinești: să ai categoria D, să fi lucrat pe mașini de gabarit asemănător, să ai atestat pentru transport de persoane și ceva cunoștințe tehnice. Bătaie de joc din partea unor șefi”, a scris șoferul angajat la STB, pe pagina sa de Facebook.
În luna iunie, el a primit un salariu brut în valoare de 5.363 lei, căruia i se adaugă și tichetele de masă, ce însumează 400 de lei. După oprirea contribuțiilor datorate către stat (CAS, CASS și impozit), angajatul STB primește un salariu net de circa 3.100 lei. Șoferul a prestat 158 de ore de muncă, în decursul a 20 de zile lucrate. Acesta beneficiază de un spor de vechime de 7%, în valoare de 273 de lei.