Atenție la bonurile de masă. Ce se întâmplă dacă nu le folosiți până la data expirării

Atenție la bonurile de masă. Ce se întâmplă dacă nu le folosiți până la data expirării Valoarea tichetelor pentru persoanele care donează sânge a crescut de patru ori. Sursa foto: Arhiva EVZ

Românii care primesc bonuri de masă nu vor putea beneficia pe o perioadă nedeterminată de contravaloarea bonurilor de masă pe care o primesc lunar pe card. Legea aflată în vigoare în acest moment prevede un termen de valabilitate pentru fiecare card de tichete utilizat de către cetățeni.

Tichetele de masă pot prin urmare să nu mai poată fi folosite, dacă a trecut termenul lor de valabilitate.

Salariații care primesc lunar bonuri de masă din partea companiei în cadrul căreia activează, trebuie să cunoască mai multe reguli esențiale cu privire la acestea. Tichetele pe care le obțin au o dată de expirare și pot fi folosite numai în anumite condiții, potrivit reglementărilor aflate în vigoare.

Un tichet de masă este valabil doar dacă au înscrise pe suportul electronic sau stocate într-un alt mod:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • numele și adresa emitentului;
  • perioada de valabilitate a utilizării tichetului de masă;
  • interdicția de a fi utilizat pentru achiziționarea de țigări sau de produse alcoolice;
  • numele, prenumele și codul numeric personal ale salariatului care este în drept să utilizeze tichetul de masă.

Bonurile de masă au dată de valabilitate

Potrivit Normelor de punere în aplicare a legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, tichetele de masă obținute de către cetățenii României vor putea fi folosite în anul calendaristic în care au fost emise, cu excepția tichetelor emise în perioada 1 noiembrie - 31 decembrie, care pot fi utilizate până la data de 31 decembrie a anului următor.

În cazul în care sumele primite pe card ca tichete de masă nu sunt folosite în perioadele de valabilitate amintite, ele nu se mai pot folosi, fiind anulate, iar banii vor reveni automat către cel care a făcut plata inițial.

„Pentru biletele de valoare neutilizate în perioada de valabilitate, unitatea emitentă restituie valorile nominale către angajator”, se arată în actul legislativ.

De asemenea, există și alte reguli de care cetățenii ar trebui să țină cont în momentul în care doresc să utilizeze astfel de carduri. În primul rând, ar trebui să se asigure că au un suport electronic valid, adică să verifice dacă le-a expirat sau nu cardul.

Totodată, ar trebui să țină cont și de faptul că astfel de bonuri nu pot fi folosite decât pe teritoriul României și că este interzisă achiziționarea de produse pe bază de tutun și alcool cu ajutorul tichetelor de masă, potrivit Cancan.