Salariul unui preot militar. Cât de atractivă este cariera militară pentru slujitorii Domnului

Salariul unui preot militar. Cât de atractivă este cariera militară pentru slujitorii Domnului Preot militar, serviciu religios Sursa foto: Episcopia Slatinei

Preoții militari sunt recrutați, în Armata Română, în baza unei legi relativ noi, datând din anii 2000. Iar pentru un absolvent al facultății de Teologie, o carieră militară nu este de neglijat. Datorită statului lor, preoții militari beneficiază de salarii mai consistente decât colegii lor „civili”. Plus că, la ieșirea din activitate beneficiază și de o pensie specială.

Salariul de preot militar este un motiv serios pentru un tânăr absolvent de Teologie care vrea să îmbrățișeze „cariera armelor”. Acest statut, de preot militar, aduce o serie de beneficii care nu pot fi trecute ușor cu vederea. Datorită dublei subordonări, pe linie bisericească, și  militară, aceștia câștigă mai mult decât colegii civili.

Salariul unui preot militar în România

Legea prevede condițiile de salarizare pentru preoții care aleg să-și urmeze chemarea în rândul Armatei Române. Iar salariul unui preot militar este mult mai consistent decât al preoților parohi.

Există diferențe majore între preoții civili și cei militari. Primii, care activează doar în subordinea Bisericii, au salarii de bază cuprinse între 3.700 și 4.000 de lei. La acestea se adaugă gradațiile de vechime, care se acordă în funcție de anii petrecuți în profesie.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cazul preoților militari lucrurile stau cu totul altfel. Pe perioada în care își desfășoară activitatea în structurile instituțiilor, preoții militari sunt asimilați ofițerilor. Drept urmare beneficiază de salariul de funcție, solda aferentă gradului profesional deținut și alte gradații.

După caz, ei mai pot primi și solda de comandă, compensații, prime, sporuri, indemnizații și de alte drepturi salariale.

Biserica „Domnița Bălașa”

Biserica „Domnița Bălașa”. sursa: doxologia.ro

Cum este recrutat un preot militar

Recrutarea preoților militari în Ministerul Apărării este reglementată de o lege datând din anul 2000. Reglementarea vizează și Ministerul de Interne, Serviciul Roman de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Protecţie şi Pază, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Ministerul Justiţiei – Direcţia Generală a Penitenciarelor. Iar actul normativ stabilește și salariul pe care îl poate obține un preot militar.

Preoții militari sunt selectați prin concurs organizat de către cultul de care aparțin. Persoanele selectate trebuie să aibă cetățenie română și să fie licențiate în Teologie pastorală. În plus se mai cere ca un candidat să aibă cel puțin doi ani de activitate bisericească și o recomandare de la un cult legal constituit.

Legea 194/2000 privind constituirea şi organizarea clerului militar prevede că șefii secțiilor de asistență religioasă sunt asimilați gradului de general de brigadă. Iar în subordinea lor activează preoți împărțiți în trei categorii asimilați gradelor de colonel, locotenent-colonel și maior.

Salariul unui preot militar

Un preot hirotonit, care a activat doi ani ca paroh și apoi a câștigat concursul de la nivelul arhiepiscopiilor, poate deveni direct maior. Iar în acest caz, salariul său de bază variază între 4.819 și 5.110 lei. În funcție de categorie și gradul asimilat, salariile de bază cresc la 5.212-5.528 lei pentru un locotenent-colonel, 5.791-6.844 lei pentru un colonel și 6.844-7.282 pentru un general de brigadă.

Preoții militari sunt eligibili și pentru sporurile la care au dreptul ofițerii și subofițerii de carieră. Ei pot obține sume în plus pentru activitate în unități situate în localități sau în zone izolate. De asemenea, salariul crește pentru cei care merg în teatrele de operațiuni de peste hotare.

În plus un preot militar are dreptul la toate facilitățile legate de transport și cazare care se acordă și celorlalte cadre active în armată.