Salariul minim crește de la 1 septembrie. Cât vor primi românii în plus, în fiecare lună

Salariul minim crește de la 1 septembrie. Cât vor primi românii în plus, în fiecare lunăSalariul minim ar urma sa creasca de la data de 1 septembrie. Sursa foto: Arhiva EvZ

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat că salariul minim va crește de la 1 septembrie, după ce partidele din coaliția de guvernare s-au înțeles asupra aceste chestiuni importante.

PSD și PNL au convenit la ședința coaliției ca salariul minim să crească de la 3.000 de lei, în prezent, la 3.300 de lei, de la începutul lunii septembrie.

Asta înseamnă că un angajat care este încadrat cu un salariu minim va primi în plus, în fiecare lună, suma de 181 de lei. Din calculele existente, în prezent, un angajat cu salariul minim primește lunar, net, suma de 1.800 de lei. După majorarea de la 1 septembrie, netul va crește la 1.981 de lei, ceea ce înseamnă o creștere de 181 de lei.

De asemenea, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a mai anunțat că de la 1 ianuarie 2024, salariul minim va crește la 3.750 de lei, adică un net de 2.231 de lei.

Unele salarii pot să scadă

Oficialul de la Muncă a mai anunțat că unele salarii pot să scadă după ce partidele din coaliție au decis impozitarea cu zece la sută a acestora.

Este vorba despre angajații din construcții care ar urma să achite contribuții pentru sănătate, în valoare de zece la sută, lunar, fapt ce va duce la o diminuarea venitului net încasat în prezent.

De asemenea, ministrul Oprescu a mai spus că actualul Guvern încurajează munca, drept pentru care sunt luate măsurile legale care sunt necesare, pentru ca oamenii să nu resimtă foarte tare, inflația și creșterea prețurilor la alimente.

”Toate aceste decizii se iau în Consiliul naţional tripartit şi vor fi luate după ce sunt discutate atât cu sindicatele, cât şi în interiorul guvernului şi al coaliţiei de guvernare. Noi avem aceeaşi impozitare şi ar trebui să ne bucurăm că există intenţia de a da, şi nu intenţia de a lua, spre deosebire de alte guverne ... Acum, dintr-un salariu se duce la stat, de la angajat şi angajator aproape 50%, adică 47,5%. În ce mă priveşte, pentru că sunt ministrul Muncii, îmi doresc taxe cât mai scăzute, dar este important ca noi să avem politica bugetară care să poată să susţină aceste reforme”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, miercuri, la Antena 3 CNN.