Salarii mai mari prin reducerea impozitelor. Ce spun specialiștii în resursele umane despre această idee

Salarii mai mari prin reducerea impozitelor. Ce spun specialiștii în resursele umane despre această ideeSalarii. Sursa foto: Dreamstime.com

Una dintre soluțiile găsite de politicieni pentru a putea crește salariile românilor, este aceea de a reduce impozitele, fie cele sociale, fie cel de sănătate.

Recent, Marcel Ciolacu, președintele PSD, susținea că în România, munca este taxată în mod excesiv. Pornind de la această ideea, doar prin reducerea impozitului la sănătate, de la zece la cinci la sută, veniturile românilor ar putea crește, chiar și cu 140 de lei.

Specialiștii în resurse umane susțin că impozitele aplicate angajaților români sunt printre cele mai mari din Europa.

”Noi suntem fruntaşi, alături de Portugalia și Lituania, la taxe pe salarii de peste 40% din salariul brut, față de alte țări unde taxele sunt şi de 10%. În schimb, România, alături de Bulgaria și Ungaria, se află printre țările din Uniunea Europeană cu cel mai mic salariu mediu”, a spus Sorina Faier, specialist în reurse umane.

Cu cât ar crește salariile dacă s-ar reduce impozitele

La un salariu minim brut pe economie, de 3.000 de lei, un angajat este taxat foarte tare, ajungând la un venit net de 1.898 de lei.

Cel mai mare impozit este cel pe asigurările sociale, care este de 700 de lei, apoi, cele de sănătate și pe venit, care sunt de zece la sută fiecare.

Salariul minim net ar putea crește cu 140 de lei, doar dacă guvernanții ar decide reducerea impozitului pe sănătate de la zece, la cinci la sută.

În România există în prezent, peste 1.7 milioane de contracte de muncă, încheiate pe salariul minim pe economie.

PNL vrea reducerea impozitării muncii

Recent, Partidul Național Liberal a anunțat că susține reducerea impozitelor pe muncă, pentru a crește veniturile românilor.

”PNL susţine ferm renunţarea la supra impozitarea contractelor part-time, scăderea CAS, propunere iniţiată deja de PNL în Parlament, şi orice tip de măsuri care cresc veniturile, atât celor angajaţi la stat, cât şi la privat, fără a afecta mediul de afaceri”, susțin liberalii într-un comunicat de presă.

Și Marcel Ciolacu președintele PSD, a comparat taxarea muncii din România, cu cea din Germania. Șeful PSD a spus că la un salar de 600 de euro, în Germania, echivalentul salariului minim din România, un angajat german este impozitat cu 94 de euro, față de 238 de euro, cât i se aplica unui muncitor român, informează ziare.com.

Ne puteți urmări și pe Google News