Impozitele și taxele locale nu se mai măresc anul viitor. Marcel Ciolacu: Să fie o derogare până în 2025

Impozitele și taxele locale nu se mai măresc anul viitor. Marcel Ciolacu: Să fie o derogare până în 2025 Sursa foto: Arhiva EVZ

Ce se întâmplă, de fapt, cu taxele și impozitele locale? O declarație a liderului PSD Marcel Ciolacu le dă fiori reci românilor care au locuințe mai spațioase sau în zone mai bune și, în consecință, valorează mai mult.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, a declarat că impozitele și taxele locale nu trebuie mărite până când nu se va finaliza digitalizarea ANAF. Politicianul este de părere că aceste impozite trebuie să fie diferențiate în funcție de venituri.

„Este o restanţă a statului român şi mi se pare corect ca, până când statul român va veni în sfârşit cu digitalizarea ANAF, aceste impozite să rămână la fel. Să fie o derogare de la lege până în anul 2025, când digitalizarea va deveni funcţională şi interconectată cu autorităţile locale“, a spus Marcel Ciolacu.

Impozit diferențiat

Marcel Ciolacu spune și că actul normativ, care prevede creșterea impozitelor și taxelor locale (impozitele pe clădiri și terenuri) ar trebui îmbunătățit. Liderul PSD susține că impozitul ar trebui să fie diferențiat în funcție de venituri.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Îmi menţin părerea că, de la o anumită valoare în plus, peste 500.000 de euro sau peste un milion de euro, trebuie să existe o impozitare diferenţiată, cum este peste tot în lume. Nu vreau să vin să vă detaliez ce impozite se plătesc local, la Paris şi cu sunt diferenţele în funcţie de venituri. Asta este societatea în care trăim. Trebuie să ne adaptăm totuşi regulilor din Uniunea Europeană şi să nu ne mai fie frică să avem astfel de abordări”, a mai spus liderul PSD, potrivit news.ro.

Proiect de lege

Comisia pentru buget-finanțe a Senatului a acordat, în data de 11 octombrie, un vot favorabil OG 16/2022 pentru modificarea Codului Fiscal. Prin această ordonanță, grila de impozitare pentru clădirile rezidențiale aflate în proprietatea persoanelor publice a fost majorată cu până la 50%. Totuși, marja în care se pot stabili impozitele locale pe teren și imobile a rămas aceeași, 0,08 – 0,2%.

În 12 octombrie, Senatorii au adoptat, cu 67 de voturi pentru și 37 împotrivă, acest act normativ. Proiectul de lege trebuie să ajungă și la Camera Deputaților care este for decizional în acest caz.