Liderul sindical Vasile Lincu, urmărit penal pentru fals intelectual, a susţinut, ieri, că sistemul de corupţie din vămi este patronat de PDL şi că unul dintre liderii acestui partid, Vasile Blaga, nu ar fi străin de promovarea în funcţii de conducere din sistemul vamal a unor persoane puse sub acuzare pentru fapte de corupţie.

"Este foarte clar că, la această dată, controlul total asupra a tot ce se întâmplă în vamă îi aparţine PDL, care este şi beneficiarul final", a declarat, într-o conferinţă de presă, Vasile Lincu, preşedinte al Sindicatului Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex".

El l-a acuzat pe Vasile Blaga că în perioada în care a condus Regionala Vamală Bihor l-ar fi avut ca adjunct pe Radu Mărginean, fost şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), pus sub acuzare de procurori în dosarul "Mită la Vama Halmeu".

"Eugeniu Petrescu, care a fost pus sub acuzare, avea legătură directă cu Blaga. Fiica lui a fost numită consilier la Mărginean. Sunt trei persoane care pot să vă dea şi dovezi: Sorin Blejnar, Eugeniu Petrescu şi Vasile Marica", a spus Lincu.

Eugeniu Petrescu este un membru PDL Bucureşti indicat în dosarul "Mită la Vama Halmeu" drept intermediar al mitei de 130.000 de euro în schimbul căreia fostul şef al ANV, Radu Mărginean, ar fi numit-o pe Nicoleta Dobrescu şefă interimară a Biroului Vamal Halmeu pentru şase luni.

Lincu a lansat aceste acuzaţii la o zi după ce procurorii Parchetului General au anunţat că acesta, alături de Florin Vîlnei şi Voinea Negoiţă, alţi doi lideri ai "Pro Lex", sunt urmăriţi penal pentru "delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi fals intelectual".

Teoria corupţiei din vămi organizată ca o tablă de şah a fost lansată de Lincu la începutul lunii trecute, la scurt timp după ce DNA a demarat operaţiunea anticorupţie din vămi.

Blaga: "Eu nu am propus pe nimeni ca şef de vamă"

În replică, Blaga a susţinut şi el o conferinţă de presă în cadrul căreia a respins toate acuzaţiile.

"PDL respinge cu tărie asocierea numelui său cu orice faptă de corupţie din vamă sau din orice altă instituţie a statului", a declarat Blaga.

El a precizat că a fost şef al Autorităţii Vamale Oradea în perioada 1993-1996 şi că ar fi fost îndepărtat din această funcţie pentru că ar fi refuzat să devină membru PSD. "În această perioadă nu l-am avut niciodată adjunct pe domnul Mărginean. El a fost promovat director de vamă la Oradea în 2000, când tot PSD era la putere", a mai spus Blaga.

Secretarul general al PDL a susţinut că niciodată nu a propus "pe nimeni ca şef de vamă, nici măcar ca şef de tură".

Totuşi, într-un interviu acordat unui cotidian central luna trecută, Blaga a afirmat că a avut o contribuţie la numirea lui Mărginean în funcţia de şef al ANV. "Eu l-am propus în funcţia de preşedinte al ANV pentru că am avut încredere în el şi am în continuare încredere în el şi îi susţin nevinovăţia", spunea Blaga.

El a mai susţinut atunci că îl cunoaşte şi pe Eugeniu Petrescu, fiind coleg de partid cu acesta.

"PDL respinge cu tărie asocierea numelui său cu orice faptă de corupţie. Mai mult, îi facem mincinoşi pe toţi cei care afirmă că vreodată în istoria lui acest partid a fost finanţat din surse ilegale.“

VASILE BLAGA, secretar general PDL