Să alegi o facultate în România sau în afară?

Să alegi o facultate în România sau în afară?

Din ce în ce mai mulţi absolvenţi de liceu încearcă Europa cu degetul în căutarea facultăţii potrivite, dar majoritatea rămân aproape de casă.

Mii de elevi de liceu se află acum în pragul luării unei decizii importante: la ce facultate să mă duc? Şi în balanţă sunt destul de multe elemente pro şi contra care fie îi duc în prima gară pentru a-şi lua un bilet spre cel mai apropiat centru universitar, fie îşi rezervă din timp biletul de avion pentru un campus din afară.

Chiar dacă mulţi spun că e mai ieftin uneori să studiezi peste hotare dacă obţii o bursă, majoritatea consideră că tocmai lipsa banilor te ţine în loc. Iar pe primul loc atunci când vine vorba să-şi aleagă facultatea este apropierea de casă. Părinţii pot sări în primul autobuz să-i aducă pachet odraslei, iar bobocii se simt mai în siguranţă dacă ştiu că doar câteva ore îi despart de mama şi de tata. Motivul care îi face însă să nu se aventureze prea departe de casă este suma de bani pe care o au de plătit pentru cazare, masă sau taxe de studiu.

Chiar şi aşa, acestea nu sunt suficient de mici cât să-i facă pe tineri să stea relaxaţi, astfel că nu degeaba de cele mai multe ori studenţia devine sinonimă cu sărăcia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Studiezi pe limba ta

"În România, dimensiunea socială a educaţiei nu a ajuns un subiect prioritar pe agenda publică, sistemul educaţional ducând lipsă de politici coerente de echitate, efectele fiind majore atât pentru studenţi la nivel individual, cât şi asupra calităţii educaţiei şi a rezultatelor acesteia", este de părere Daniela Alexe, preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).

Dacă ai luat hotărârea să studiezi într-o altă ţară nu te poţi baza pe şniţelele şi nici pe zacusca mamei ca să te scape când buzunarele sunt goale. Mulţi dintre studenţi se pot şi angaja în timpul facultăţi şi pot să-şi facă orarul mult mai flexibil.

Un alt avantaj al facultăţilor româneşti este că ţi se predă evident în limba română, lucru ce poate face informaţia mai accesibilă.

Totodată, există multe facultăţi competitive cu profesori bine pregătiţi de care studenţii sunt mândri. "Elevii trebuie să ştie că această facultate le oferă o bază culturală solidă, dar le dezvoltă şi structura umană, spre deosebire de alte facultăţi care pun doar o bază pur teoretică", a făcut reclamă Irina Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii din Bucureşti, la târgul organizat pentru absolvenţii de liceu luna trecută.

În plus, studenţii români au la dispoziţie specializări dintre cele mai variate, de la clasicele Matematică şi Biologie până la Limbi Moderne Aplicate sau Studii Europene.

"În cadrul acestei secţii se pot specializa viitorii diplomaţi pentru că ştim că nu poţi face relaţii internaţionale fără a cunoaşte trecutul şi specificul politic al celorlalte ţări", spune şi Mihaela care sunt avantajele să fii student la Studii Europene.

În plus, majoritatea facultăţilor româneşti au un sistem de admitere foarte uşor, prin concurs de dosare. În plus, deja se ştie că dacă ai intrat la facultate, doar să nu vrei să nu-ţi iei diploma.

Unde te angajezi după ce termini universitatea este o altă întrebare importantă pe care şi-o pun tinerii, iar un studiu recent arată că cei care au o diplomă cu semnătura ministrului educaţiei român au mai multe şanse dacă vor o carieră în ţară. Angajatorii par să fie mult mai tentaţi să angajeze tineri cu diplome de la universităţile autohtone decât pe cei care au avut curajul de a pleca în afară.

Moda studenţiei departe de casă

Din ce în ce mai mulţi dintre absolvenţii de liceu aleg să plece să studieze în afara ţării. Dacă cu ceva ani în urmă, se ştia prea puţin despre cum să aplici la o facultate din afară, acum delegaţii de la Harvard, Princeton, Oxford şi alte instituţii prestigioase vin să-i racoleze pe tineri de la ei de acasă.

Târguri specializate le pun elevilor pe masă ofertele şi îi lasă să hotărască. "Evoluţia din ultimii ani a numărului de candidaţi din România pentru locurile oferite de universităţile internaţionale a dus la o creştere semnificativă a concurenţei şi a selectivităţii universităţilor ce recrutează din ţara noastră. Dialogul între potenţialii studenţi şi reprezentanţii universităţilor este esenţial pentru alegerea celei mai bune universităţi posibile pentru un candidat şi maximizarea şanselor aplicanţilor", a declarat Alexandru Ghiţă, preşedintele Grupului EDUCATIVA, organizatorul RIUF. "Evoluţia din ultimii ani a numărului de candidaţi pentru locurile oferite în afară a dus la creşterea concurenţei." ALEXANDRU GHIŢĂ, preşedintele EDUCATIVA

Vezi lista facultăților de stat și particulare 2011: I, II, III

Citiţi şi:

  • De ce este important să ai studii superioare
  • Ce facultate să alegi ca să nu ajungi şomer după absolvire
  • Meditaţii online pentru admiterea la facultate
  • Metode eficiente de învăţare pe ultima sută de metri
  • Cum să faci bani în studenţie fără să lipseşti de la cursuri
  • Să alegi o facultate în România sau în afară?
  • Lavinia Bârlogeanu, profesorul care te învaţă cum să fii om