S-au luat primele decizii! Furnizorii de energie și gaze, sancționați la sânge pentru încălcarea legii

S-au luat primele decizii! Furnizorii de energie și gaze, sancționați la sânge pentru încălcarea legii Sursa: arhiva EVZ

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a luat măsuri aspre împotriva a două societăți responsabile de furnizarea de energie electrică și gaze naturale, în urma verificărilor demarate la solicitarea autorităților române. Guvernul a cerut Consiliului Concurenței al ANRE să ancheteze dacă există indicii de înțelegeri între furnizori şi dacă legea a fost sau nu aplicată cu bună credință, respectiv dacă a existat un efort deliberat de implementare greoaie a legii privind compensările facturilor.

Primele nereguli descoperite de ANRE s-au soldat cu amenzi usturătoare pentru furnizorii de energie electrică și gaze. Este cazul a două societăți - Enel Energie și Enel Energie Muntenia -, sancționate fiecare cu suma de 200.000 de lei, ca urmare a faptului că nu au emis consumatorilor facturi în conformitate cu ajutorul asigurat populației de guvernanți.

ANRE a luat la puricat furnizorii. Amenzi usturătoare pentru sfidarea legii

„În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că societățile ENEL ENERGIE și ENEL ENERGIE MUNTENIA au emis facturi aferente consumului de energie electrică pentru luna noiembrie 2021 conținând schema de sprijin prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 118/2021, aprobată prin Legea nr. 259/2021.

În ceea ce privește domeniul gazelor naturale, societățile ENEL ENERGIE și ENEL ENERGIE MUNTENIA, nu au emis facturi clienților beneficiari ai schemei de sprijin prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 118/2021, aprobată prin Legea nr. 259/2021, pentru consumul de gaze naturale aferent lunii noiembrie 2021.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru faptele săvârșite în domeniul gazelor naturale, societățile în cauză au fost sancționate cu amendă contravențională după cum urmează: ENEL ENERGIE - 200.000 de lei, ENEL ENERGIE MUNTENIA - 200.000 de lei

Totodată, au fost dispuse măsuri pentru restabilirea legalităţii în sensul facturării consumului de gaze naturale aferent lunii noiembrie 2021 și aplicarea schemei de sprijin beneficiarilor acesteia”, se arată în comunicatul ANRE, emis luni, 17 ianuarie.

Ce trebuie să facă românii în perioada crizei energetice

Reprezentanții Consiliului de Concurență recomandă românilor:

  • să încheie o convenție de consum cu furnizorul de energie electrică/gaze naturale;
  • să verifice dacă facturarea s-a efectuat potrivit indexului transmis;
  • să verifice în contract perioada în care trebuie transmis furnizorului indexul și să beneficieze de mecanismul autocitirii pentru a evita facturarea unui consum estimat şi ulterior regularizarea acestuia;
  • să nu ignore notificările transmise de furnizorul de energie privind modificarea condițiilor contractuale, în special modificarea prețurilor/tarifelor. Dacă aceste modificări nu respectă condițiile prevăzute în contract (preț fix pe o anumită perioada de timp), clientul final are dreptul să sesizeze ANRE sau alte instituții care au atribuții în acest sens, chiar și instanța de judecată.

Amintim că în cauză au luat măsuri și procurorii PICCJ, care vor cerceta eventuale abuzuri de pe piața energiei, în contextul în care prețurile la acest serviciu au fost majorate enorm de mult, iar o parte dintre furnizori nu aplică prevederile reglementate prin lege.