Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a dat luni aviz pozitiv candidaturilor lui Ilie Sârbu – pentru funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi şi Niculae Bădălău (PSD) – pentru funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii de Audit.

Ilie Sârbu ocupă astfel funcția rămasă vacantă prin demisia lui Nicu Marcu, pe durata care a mai râmas din mandatul acestuia, început în 2014. El a fost validat cu 329 de voturi „pentru”, iar împotrivă au votat 20 de parlamentari.

Niculae Bădălău, consilier de conturi şi vicepreşedinte al Autorităţii de Audit, a fost votat cu 294 de voturi ”pentru”, iar 55 de parlametari au votat împotrivă.

Se schimbă conducerea la Curtea de Conturi. Șapte candidați au primit aviz pozitiv

Ieri, candidaturile lui Ilie Sârbu și a lui Niculae Bădălău au primit aviz pozitiv din partea comisiilor de buget finanțe pentru conducerea Curții de Conturi.

Senatorii şi deputaţii din Comisiile de buget-finanţe au dat luni aviz pozitiv candidaturilor celor doi, Ilie Sârbu – pentru funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi şi Niculae Bădălău (PSD) – pentru funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii de Audit.

Ilie Sârbu a fost validat pe locul rămas vacant după demisia lui Nicu Marcu. El va ocupa funcția pe durata rămasă a mandatului care a început cu data de 15 octombrie 2014, potrivit Hotărârii Parlamentului nr 28/2014 privind numirea unor consilieri de conturi şi a unui vicepreşedinte la Curtea de Conturi, potrivit raportului comisiilor de specialitate.

În aceeași ședință au mai primit avizul parlamentarilor comisiilor de buget Sorin Lazăr, Ion Călin, Dezso Csongor – Attila, Adrian Popa și Claudia Boghicevici, pentru funcţia de consilier al Curţii de Conturi. Claudia Boghicevici va avea un mandat de 9 ani, care va începe cu 15 octombrie 2020.

În același context, comisiile juridice şi pentru drepturile omului şi Comisia pentru egalitate de şanse din Cameră au acordat 23 de avize favorabile şi unul negativ pentru candidaţii la şapte locuri vacante din Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Printre cei care au primit aviz pozitiv se află și actualul preşedinte al CNCD, Astalos Csaba, propus de grupurile parlamentare ale UDMR pentru un nou mandat. Pe lista se mai află şi actualii membri ai Colegiului Director al CNCD, printre care Luminiţa Gheorghiu, Ilie Dincă, susţinut de grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, Cristian Jura, Tatiana Sandu, Claudia Popa, susţinută de grupurile parlamentare ale PNL.