Evenimentul Zilei > International > S-a vândut scrisoarea lui Einstein către Dumnezeu. Suma a depăsit orice așteptate
S-a vândut scrisoarea lui Einstein către Dumnezeu. Suma a depăsit orice așteptate

S-a vândut scrisoarea lui Einstein către Dumnezeu. Suma a depăsit orice așteptate

Scrisoarea lui Albert Einstein, în care acesta se îndoia de existenţa lui Dumnezeu, a fost vândută pentru suma de 2,89 de milioane de dolari, aproape dublu față de preţul la care fusese estimată iniţial, de 1,5 milioane de dolari.

Scrisoarea este datată 1954, și îi era adresată filosofului german Eric Gutkind. Einstein îi explica acestuia că nu crede în existenţa lui Dumnezeu.

„Cuvântul Dumnezeu nu este pentru mine nimic altceva decât expresia şi produsul slăbiciunii umane, iar Biblia o colecţie de legende venerabile, dar totuşi primitive”, scria în respectiva scrisoare Einstein.

Celebra Casă de licitaţii Christie’s descrie documentul drept „singura scrisoare a lui Einstein despre Dumnezeu, despre identitatea sa de evreu şi despre căutarea eternă a sensului de către om”. Aceasta a mai fost vândută în 2008, unui colecţionar privat, pentru suma de 404.000 de dolari.

Despre iudaism, autorul teoriei Relativităţii scria că pentru el este: „ca toate celelalte religii, încarnarea unei superstiţii primitive. Iar poporul evreu cu care mă mândresc şi în a cărui mentalitate mă regăsesc, nu are o formă diferită de demnitate faţă de celelalte popoare. Din experienţa mea, nu sunt cu nimic mai presus decât alte grupuri de oameni, deşi sunt protejaţi de cele mai dăunătoare excese din pricina lipsei de putere…”.

Cât despre „Dumnezeul lui Spinoza”, Albert Einstein nu acorda importanţă ideii de zeu din religiile monoteiste, dar nu se declara nici ateu. În 1929, acesta îi răspundea telegramei trimise de Rabbi Herbert Goldstein care îl întrebase dacă crede în Dumnezeu.

„Cred în Dumnezeul lui Spinoza care se dezvăluie în armonia legii naturale a lumii, nu într-un dumnezeu care se preocupă cu soarta şi acţiunile omenirii”, i-a răspuns Einstein, conform antena3.ro.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: