S-a deschis robinetul de la Bruxelles. Ce se întâmplă cu banii europeni care zac în conturi?

S-a deschis robinetul de la Bruxelles. Ce se întâmplă cu banii europeni care zac în conturi? Sursa: arhiva EVZ

În trimestrul doi al anului 2022, România va face prima cerere de plată în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prin care beneficiază de aproape 30 miliarde de euro pentru a implementa la nivelul țării noi reforme și investiții. În perioada amintită, autoritățile vor putea trage o sumă de aproximativ 2 miliarde de euro granturi și 900 de milioane de euro împrumut, a declarat joi, 13 ianuarie, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

„Va fi o cerere de plată prin care, în urma jaloanelor şi ţintelor pe care le-am avut până la sfârşitul anului 2021, vom putea trage aproximativ 2 miliarde de euro din partea de granturi şi 900 de milioane de euro din partea de împrumuturi, urmând ca la fiecare cerere de plată să se storneze practic din împrumut o sumă, astfel încât, până la finalul PNRR, tot ce am primit bani cu împrumut să fie reţinut din celelalte tranşe pe care le tragem prin acest Mecanism de Redresare şi Rezilienţă”, a declarat Dan Vîlceanu, într-o conferință de presă.

Cum vor fi folosiți banii asigurați prin PNRR

În legătură cu cele circa 3, 8 miliarde de euro care se află în prezent în contul bancar BNR al Ministerului de Finanțe, oficialul a precizat că, momentan, guvernanții trebuie să aprobe Hotărârea de Guvern privind normele de aplicare ale ordonanței privind fluxurile financiare.

„Prima dată trebuie să terminăm ce mai avem de terminat pe partea procedurală şi vă spuneam de acea Hotărâre de Guvern privind normele de aplicare ale ordonanţei privind fluxurile financiare. Ea este în lucru în momentul de faţă. Suntem coiniţiatori cu Ministerul de Finanţe. Eu estimez că în maxim două săptămâni ea poate fi adoptată, aici incluzând şi partea de dezbatere publică, care este obligatorie pentru orice act normativ.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din punct de vedere al modului în care vor fi traşi banii din contul deschis la BNR, pe măsură ce vom finanţa investiţii cuprinse în PNRR sunt traşi bani din acel cont, este făcut schimbul valutar şi apoi banii intră în contul din Trezorerie de unde pot fi folosiţi pentru plata diverselor investiţii.

Dar, în acest moment, avem nevoie de această Hotărâre de Guvern privind normele de aplicare, pentru că această Hotărâre de Guvern vine în anexe cu acorduri de parteneriat şi aşa mai departe pe care trebuie să le încheie instituţiile care au un rol în PNRR între ele”, a explicat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

România a primit prefinanțarea de la Comisia Europeană

Joi, Ministerul Finanțelor a anunțat că oficialii de la Comisia Europeană au virat în contul instituției guvernamentale o sumă de 1, 942 de miliarde de euro, reprezentând prefinanțarea de 13% din împrumutul contractat în cadrul PNRR, după ce țintele la care s-a angajat România pentru trimestrul IV al anului 2021 au fost atinse.

„În data de 13 ianuarie 2022, odată cu intrarea în vigoare a Acordului de împrumut (Mecanismul de redresare şi rezilienţă) între Comisia Europeană şi România, va fi virată suma aferentă prefinanţării din componenta de împrumut, în cuantum de 1.942.479.890 euro, reprezentând 13% din valoarea totală a împrumutului. Această sumă vine în completarea primei tranşe a prefinanţării, pe componenta de grant, plătită de Comisia Europeană la data de 2 decembrie 2021, în valoare de 1,85 miliarde euro. Astfel, până la acest moment, o sumă totală de 3,79 miliarde euro a fost acordată României, de la momentul aprobării şi demarării implementării PNRR, la 3 noiembrie 2021”, a transmis Ministerul Finanțelor.