Vin banii de la Bruxelles. O nouă tranșă din PNRR intră în contul României
- Ionel Sclavone
- 12 ianuarie 2022, 23:24
România va primi o nouă tranșă reprezentând prefinanţarea din împrumutul acordat prin PNRR, în valoare de 1,9 miliarde de euro.
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat că suma va intra în conturile statului român joi, 13 ianuarie. Această alocare financiară arată, potrivit sursei citate, că au fost atinse ţintele şi jaloanele din trimestrul IV 2021.
„În data de 13 ianuarie 2022, odată cu intrarea în vigoare a Acordului de împrumut (Mecanismul de redresare şi rezilienţă) între Comisia Europeană şi România, va fi virată suma aferentă prefinanţării din componenta de împrumut, în cuantum de 1.942.479.890 euro, reprezentând 13% din valoarea totală a împrumutului. Această sumă vine în completarea primei tranşe a prefinanţării, pe componenta de grant, plătită de către Comisia Europeană la data de 2 decembrie 2021, în valoare de 1,85 miliarde euro”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).
Suma primită de România până în prezent
Conform sursei citate, România a primit 3,79 miliarde euro, de la momentul aprobării şi demarării implementării PNRR, la 3 noiembrie 2021. Banii vor fi folosiți pentru finanțarea proiectelor de anvergură destinate dezvoltării României.
„Împrumuturile din acest program, atrase în condiţii foarte avantajoase, vor fi utilizate pentru finanţarea unor proiecte de anvergură pentru România, fie că vorbim de sute de kilometri de autostradă, zeci de mii de locuinţe racordate la reţele de apă şi canal, facilităţi pentru digitalizarea a câtorva mii de IMM-uri sau zeci de mii de hectare de reîmpăduriri. Accesul la aceste fonduri este condiţionat însă de îndeplinirea reformelor asumate prin PNRR, şi de aceea este nevoie de un efort comun al tuturor cordonatorilor”, a declarat Dan Vîlceanu, ministrul Fondurilor Europene.
Banii vor fi puși la dispoziția Guvernului
Sumele trase din împrumut, inclusiv prefinanţarea disponibilizată de Comisia Europeană, şi virate în contul Ministerului Finanţelor de la Banca Naţională vor fi utilizate în funcție de necesități. Banii vor fi utilizați pentru finanțarea deficitului bugetului de stat şi de refinanţare a datoriei publice guvernamentale, dar și pentru finanţarea reformelor şi investiţiilor PNRR.
„Aplicarea prevederilor Acordului de împrumut se va realiza de către Ministerul Finanţelor, în calitate de împrumutat, şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în calitate de coordonator naţional al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pe componenta de împrumut, vor fi finanţate reforme şi investiţii care contribuie la redresarea economică şi socială, precum şi la dezvoltarea pe termen lung a ţării”, mai arată MIPE.
Se pregătește prima cerere de rambursare
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene va transmite, în prima parte a anului 2022, prima cerere de plată către Comisia Europeană. Solicitarea va fi făcută în baza îndeplinirii celor 24 de ţinte şi jaloane aferente trimestrului I a anului 2022.
Suma aferentă implementării PNRR este de 29.181.842.750 euro. România a solicitat sprijin financiar nerambursabil în valoare de 14.239.689.750 euro şi împrumuturi în valoare de 14.942.153.000 euro. Planul conţine 171 de măsuri (64 de reforme şi 107 investiţii), structurate în jurul a şase piloni şi a cincisprezece componente.