Evenimentul Zilei > EVZ Special > S-a automutilat cu lama și a devenit cel mai mare impostor din istoria sportului
S-a automutilat cu lama și a devenit cel mai mare impostor din istoria sportului

S-a automutilat cu lama și a devenit cel mai mare impostor din istoria sportului

Unul dintre cele mai mari scandaluri din istoria sportului se leagă de meciul dintre Brazilia și Chile, disputat în 1989, pe „Maracana”.

Fotbalul este un sport care atrage și scandaluri, și controverse, și frustrări, și satisfacții. Istoria bogată a „Sportului Rege” a consemnat întâmplări memorabile, dar niciuna nu are corespondent cu ceea ce s-a întâmplat la data de 3 septembrie în 1989, pe legendara arena „Maracana”.

Brazilia și Chile luptau pentru un loc la Campionatul Mondial din Italia – 1990. Gazdelor le era suficient un egal, datorită golaverajului superior, în timp ce oaspeții ar fi trebuit să învingă pentru a ajunge la marele bal din „Cizmă”.

Naționala din „Țara Cafelei” nu ratase niciun Mondial la acea vreme, performanța fiind de actualitate și astăzi. Meciul curgea către o victorie a brazilienilor, care conduceau cu 1-0, după golul înscris de Careca în minutul 49. Însă, în minutul 67, o petardă aruncată din tribunele populate de 180.000 de spectatori a căzut în apropierea portarului chilian Robero Rojas.

Goalkeeperul a căzut secerat pe gazon, iar fața i s-a umplut de sânge. A fost înconjurat de coechipieri, iar medicul echipei i-a dat primul ajutor. Oaspeții nu au vrut să mai reia partida, speculând momentul și sperând că vor câștiga la masa „verde”.

Camerele de vedere n-au surprins faza în care petarda a lovit terenul, dar instantaneele unui fotoreporter au demonstrat că Roberto Rojas nu fusese lovit de obiectul pirotehnic. A doua zi a fost relevat faptul că totul era o mascaradă. Petarda a fost aruncată de o braziliancă, Rosenery de Mello.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE