Fotbalul este un sport care atrage și scandaluri, și controverse, și frustrări, și satisfacții. Istoria bogată a „Sportului Rege” a consemnat întâmplări memorabile, dar niciuna nu are corespondent cu ceea ce s-a întâmplat la data de 3 septembrie în 1989, pe legendara arena „Maracana”.

Brazilia și Chile luptau pentru un loc la Campionatul Mondial din Italia – 1990. Gazdelor le era suficient un egal, datorită golaverajului superior, în timp ce oaspeții ar fi trebuit să învingă pentru a ajunge la marele bal din „Cizmă”.

Naționala din „Țara Cafelei” nu ratase niciun Mondial la acea vreme, performanța fiind de actualitate și astăzi. Meciul curgea către o victorie a brazilienilor, care conduceau cu 1-0, după golul înscris de Careca în minutul 49. Însă, în minutul 67, o petardă aruncată din tribunele populate de 180.000 de spectatori a căzut în apropierea portarului chilian Robero Rojas.

Goalkeeperul a căzut secerat pe gazon, iar fața i s-a umplut de sânge. A fost înconjurat de coechipieri, iar medicul echipei i-a dat primul ajutor. Oaspeții nu au vrut să mai reia partida, speculând momentul și sperând că vor câștiga la masa „verde”.

Camerele de vedere n-au surprins faza în care petarda a lovit terenul, dar instantaneele unui fotoreporter au demonstrat că Roberto Rojas nu fusese lovit de obiectul pirotehnic. A doua zi a fost relevat faptul că totul era o mascaradă. Petarda a fost aruncată de o braziliancă, Rosenery de Mello.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE