S-a aflat planul mârșav a lui Putin. A vrut să trimită 10 000 de soldați în Occident
- Ovidiu Drugă
- 31 octombrie 2020, 11:19
Un judecător spaniol care investighează presupusa folosirea a banilor publici de cîtrre liderii catalani separatiști pentru a obținere independenței față de Spania, susține că rușii au încercat să-și toarne gaz pe foc și în această criză.
Mai precis, un grup rus le-ar fi propus separatistilor să le trimită 10.000 de soldati cu ajutorul cărora să-și ducă la îndeplinire planul de a obține independența. Propunerea ar fi fost făcută în 2017. Anunțul justiției spaniole a survenit la numai câteva ore după ce poliția spaniolă a arestat 21 de influenți oameni de afaceri catalani, suspectați că ar fi fost implicați în utilizarea abuzivă a fondurilor publice și operațiuni de spălare a banilor.
Oferta a fost făcută de un grup rusesc înființat încă de pe vremea lui Mihail Gorbaciov
Judecătorul Joaquín Aguirre susține că oferta ar fi fost făcută de un grup rus înființat încă de pe vremea lui Mihail Gorbaciov, Pe lângă cei 10 000 de soldați. președintelui regional catalan Carles Puigdemont i s-ar fi promis și bani pentru a achita datoriile Cataloniei după declararea independenței. Nu au fost furnizate și alte detalii despre acest grup, ceea ce îi face pe mulți să se întrebe dacă nu cumva în spatele acestei oferte s-ar fi aflat chiar Vladimir Putin, care are tot interesul să destabilizeze Uniunea Europeană.
Deși Puigdemont a declarat independența Cataloniei în octombrie 2017, judecătorul a afirmat că, din probele pe care le are la dispoziție, se pare că liderul separatiștilor ar fi refuzat oferta. Declarația de independență, considerată ilegală în baza constituției spaniole, a dus la suspendarea autonomiei Cataloniei și condamnarea a 12 lideri separatiști, inclusiv a lui Puigdemont, care a fugit în Belgia.
Judecătorul are înregistrări telefonice care atestă contactul cu rușii
"Dacă ar fi acceptată, evoluțiile ar fi fost probabil tragice și ar fi declanșat un conflict armat cu statul și ae fi produs un număr imposibil de calculat de decese", a scris Aguirre într-un raport oficial care vorbește despre arestările și perchezițiile efectuate miercuri, conform informațiilor prezentate de agenția EFE și mai multe ziare spaniole.
Judecătorul și-a bazat suspiciunile pe rapoartele de la Guardia Civil, una dintre forțele de poliție ale Spaniei, și două înregistrări audio găsite în telefonul lui Víctor Terradellas, unul dintre oamenii de afaceri arestați, E vorba de separatistul bănuit că ar fi fost în contact cu un delegat al grupului rus.
Un alt om de afaceri arestat, Xavier Vendrell, fost membru al guvernului catalan și fost lider al grupului dizolvat Terra Lliure, a fost înregistrat spunând că este supravegheat de serviciile de informații spaniole și vrea să i se „garanteze securitatea maximă pentru ca relațiile sale cu Rusia să nu fie cunoscute”.
Raportul lui Aguirre menționează, de asemenea, o întâlnire între Oriol Soler, un om de afaceri arestat în cadrul aceleiași operațiuni, și fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, la Ambasada Ecuadorului din Londra, pe 9 noiembrie 2017. Potrivit judecătorului, aceastp întâlnire este legată de „Strategia de dezinformare și destabilizare la care ar fi participat și guvernul de la Kremlin.” Judecătorul a mai spus că Soler a călătorit, de altfel, și la Sankt Petersburg în iunie 2017.
Avocatul lui Soler, Benet Salellas, a calificat acuzațiile judecătorului drept simple teorii și a declarat presei că Soler nu ar fi reținut dacă nu ar fi fost în favoarea independenței.
Puigdemont, care este acum membru al Parlamentului European, a acuzat statul spaniol că încercă să-i reprime pe susținătorii independenței catalane. „Încearcă [să aprovoace] moartea politică și civilă a mișcării de independență, deoarece la trei ani de la declarația de independență continuăm să luptăm pentru o cauză dreaptă”, a scris pe Twitter liderul separatist, scrie Politico.