Luni, zeci de mii de sindicaliști membri ai Federației SANITAS au ieșit în stradă nemulțumiți de cum sunt plătiți și de condițiile de muncă. Deși la greva generală trebuiau să participe și sindicaliștii de la Federația Hiprocrat, aceșia au abandonat săptămâna trecută lupta sindicală. 

După ce liderii SANITAS au discutat, luni seară, cu ministrul Sănătății, părea că acest conflict s-a acutizat. 

„După prima zi de greva generală organizata de FEDERATIA SANITAS in unitățile sanitare din toate județele țării, astazi seara au apărut premize favorabile: in ședinta reunita a Comisiilor de munca si de buget din Camera Deputaților amendamentele noastre la OUG 20/2016 au fost aprobate. Astfel,introducerea categoriilor omise din OUG 20/2016 in grilele noului document legislativ (personalul TESA, angajații din DSP-uri, etc), calcularea sporurilor la salariul din 2016 pentru tot personalul medico-sanitar, echilibrarea veniturilor salariaților din clinic si neclinic, introducerea grilelor de salarizare la nivelul spitalelor neclinice pentru lucrătorii din asistenta socială, etc, pot deveni realitate. Urmează ca maine, 1 Noiembrie, plenul Camerei Deputaților sa adopte toate amendamentele noastre. La ședinta Comisiilor de astazi reprezentanții guvernului au susținut in continuare ca amendarea OUG este inoportuna si ca greva noastră este ilegală. Aceștia au fost susținuți de o parte din deputați care s-au si retras din sala de ședinta. Din fericire, cvorumul a putut fi asigurat si in lipsa lor, iar amendamentele au putut fi aprobate prin votul deputaților rămași in sala, deputați care nu au putut întoarce spatele celor 400.000 de salariați si familiilor acestora precum si pacienților care așteaptă cu răbdare încheierea protestelor si îmbunătățirea condițiilor din sistemul sanitar public de stat. Pana la votul final din plenul Camerei Deputaților, vot care asigura realizarea dezideratelor Federatiei SANITAS, GREVA GENERALĂ continua!”, anunța luni seară biroul de presă al Federaţiei SANITAS din România. 

Marți, însă, sindicaliștii s-au răzgândit. După ce au participat la ședința Comisiei de BUget Finanțe de la Camera Deputaților au anunțat că renunță la greva generală. 

 

Te-ar putea interesa și: