Rușii votează la alegerile parlamentare, având în minte Coronavirus, Corupție și Putin

Rușii votează la alegerile parlamentare, având în minte Coronavirus, Corupție și Putin

Rușii au început să se îndrepte către secțiile de votare din întreaga țară în cele trei zile de votare. Alegeri ce urmează a fi dominate de partidul de guvernare susținut de Kremlin, Rusia Unită, după o reducere la tăcere brutală a disidenților, care a exclus aproape complet candidații opoziției.

Primele secții de votare din exclava Kaliningrad din Marea Baltică s-au deschis în dimineața zilei de 17 septembrie, la nouă ore după ce Peninsula Kamchatka din Extremul Orient a dat startul votului în vasta țară, care se întinde pe 11 fusuri orare. Toate cele 450 de locuri din camera inferioară a parlamentului, sau Duma de Stat, sunt în curs de votare, care se desfășoară alături de sondaje locale în zeci de regiuni, inclusiv adunări regionale și alegeri guvernamentale. Rezultatele preliminare sunt așteptate la scurt timp după închiderea sondajelor, pe 19 septembrie, anunță Europa Liberă

În momentul în care a început votul, aplicația de vot inteligent a lui Aleksei Navalny a dispărut din online, Telegram, Apple și Google ceea ce suporterii politicianului de opoziție au numit „un act extraordinar de cenzură”. Echipa lui Navalni a folosit aplicația pentru a promova alți candidați decât cei propuși de partidul Rusia Unită susținut de Kremlin, pe fondul unei represiuni fără precedent împotriva opoziției și a mass-mediei independente.

Niciunul dintre cei doi giganți tehnologici americani nu a comentat situația. Un apropiat al lui Navalnîi, Ivan Zhdanov, a cerut alegătorilor care au încărcat deja aplicația pe dispozitivele lor să împărtășească informații cu alții despre candidații recomandați de Kremlin.

De ce se votează trei zile

Oficialii electorali au declarat că votul trebuie repartizat pe trei zile pentru a preveni aglomerația din cauza pandemiei COVID-19 care a devastat Rusia, în ciuda faptului că Rusia a fost prima țară din lume care a aprobat un vaccin. Activiștii din opoziție și unii parlamentari liberali spun că măsura a făcut parte dintr-o serie de eforturi ale Kremlinului de a manipula prezența și de a crea o victorie majoritară plauzibilă pentru Rusia Unită.

Rapoartele de pe rețelele sociale au arătat cozi la unele secții de votare. O sursă apropiată de guvern a declarat presei independente Meduza că mulți angajați ai statului au fost rugați să voteze devreme. Alții au postat videoclipuri neconfirmate care par să arate incidentele persoanelor care votează de mai multe ori.

În afară de decizia de votare pe parcursul a trei zile, Comisia Electorală Centrală a făcut alte modificări la regulile de vot, cum ar fi limitarea observatorilor internaționali, limitarea numărului de camere video în direct de la secțiile de votare și presiunea pentru ca oamenii din anumite regiuni să voteze electronic, mai degrabă decât în ​​persoană.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a declarat în august că nu va trimite observatori electorali pentru prima dată în aproape trei decenii din cauza „limitărilor majore” impuse de autoritățile ruse. Golos, un grup independent de monitorizare a votului, a declarat că se așteaptă la "mari fraude și falsificări" în timpul votului.

Sondajele dinaintea alegerilor arată că majoritatea rușilor era nemulțumită de modul în care funcționa Duma

Sondajele arată un dispreț și mai profund față de Rusia Unită, un partid cvasi-independent, care este de fapt strâns legat de îndrumările de la Kremlin și de la puternica administrație prezidențială. Rusia Unită deține o supermajoritate în Cameră, dar popularitatea sa este în prezent cea mai scăzută din cele aproape două decenii existente, marcată de credința răspândită că partidul este doar un vehicul pentru Vladimir Putin.

Chiar și sondajul de stat VTsIOM a constatat că sprijinul Rusiei Unite se ridică la aproximativ 29%.

În schimb, Putin, care nu este membru al partidului, păstrează o popularitate largă. Cu toate acestea, popularitatea sa a scăzut în ultimii ani, scăzută parțial din cauza reformei radicale a pensiilor adoptată după realegerea sa în 2018 și a percepțiilor că corupția la nivel înalt în rândul persoanelor din interiorul guvernului este necontrolată.

Salariile au stagnat pentru o mare parte a populației, pe măsură ce economia se luptă cu sancțiunile economice occidentale, cu impozite mai mari, cu inflația crescândă și cu consecințele pandemiei. Pierderea în sondaje suferită de Partidul Rusia Unită a reprezentat o provocare pentru consilierii de politică internă de la Kremlin, dintre care unii se tem că partidul ar putea să-și piardă supermajoritatea și altfel să sufere o criză de legitimitate, favorizată și de o apatie electorală.

Kremlinul are nevoie de o resetare a jocului politic

„Este mai degrabă regimul rus decât publicul, care are nevoie de alegeri ", a declarat Andrei Kolesnikov, analist la Moscova Carnegie Center, într-un comentariu online. "Acestea servesc la validarea legalității și legitimității regimului și, de asemenea, mențin așa-numita majoritate relativ mobilizată ".

Alte trei partide au în prezent locuri în Duma, plus două locuri deținute de parlamentari din două partide obscure.

Cel mai puternic este Partidul Comunist, care păstrează un număr puternic de adepți în rândul rușilor mai în vârstă. Ceilalte două sunt Partidul Liberal Democrat Naționalist din Rusia, condus de flamboiantul Vladimir Zhirinovsky și Rusia Dreaptă - Spravedlivaya Rossiya, care anul acesta a fuzionat cu un alt partid relativ necunoscut, condus de un scriitor naționalist popular. Toate cele trei partide sunt aparent în opoziție cu Rusia Unită, dar, în realitate, votează rar împotriva inițiativelor majoritare sau a celor care fac lobby explicit pentru Kremlin.

Pierderea unei supermajorități ar putea face mai dificilă accesul Dumei la schimbări majore în legislație, cum ar fi modificările constituționale. Acest lucru, la rândul său, ar complica perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din 2024, când este programat să înceteze mandatul actual al lui Putin. Anul trecut, Duma a adoptat amendamente constituționale care i-au deschis ușa lui Putin să rămână la putere după 2024. El nu a indicat dacă o va face.

"Kremlinul va obține ceea ce își dorea: Duma ca institut de sprijin pentru un sistem politic care intră într-o etapă nu de tranziție,ci efectiv o resetare, în 2024", a spus Kolesnikov.

Înaintea alegerilor, Navalnîi i-a îndemnat pe ruși să evite apatia și să voteze candidații pro-Kremlin în afara puterii

„Dacă partidul Rusia Unită va reuși, țara noastră se va confrunta cu alți cinci ani de sărăcie, cinci ani de represiune zilnică și cinci ani irosiți”, scria într-un mesaj de pe contul de Instagram al lui Navalnîi.

Rușii au fost, de asemenea, frustrați de ciclurile de restricții și de decizii conflictuale cu privire la coronavirus. Țara trece printr-un al treilea val de infecții și decese. Aproape 1,6 milioane de cazuri au fost raportate de când a început pandemia și au fost raportate aproape 28.100 de decese. Se crede că numărul real de infecții și decese este mai mare.

Efortul de vaccinare al țării este foarte slab, mulți oameni fiind profund sceptici, în ciuda faptului că Rusia a aprobat Sputnik V, primul vaccin COVID-19 din lume vara trecută.

Între timp, mai multe siteuri ale mass-media independente au fost închise sau hărțuite în ultimele luni după ce autoritățile i-au vizat pentru că erau „agenți străini”, lăsând mass-media administrată de stat într-o poziție dominantă.

Ne puteți urmări și pe Google News