Scandal imens la granița României. Rusia a sfidat suveranitatea. Reacții de ultimă oră

Scandal imens la granița României. Rusia a sfidat suveranitatea. Reacții de ultimă oră

Republica Moldova regretă deschiderea a 27 de secții de votare în regiunea transnistreană, în contextul alegerilor parlamentare pentru Duma de Stat a Federației Ruse, care au început vineri, 17 septembrie, și se vor încheia duminică, 19 septembrie. Moscova a organizat în stânga Nistrului cel mai mare număr de secții de votare deschise peste hotare pentru alegerile legislative, transmite Radio Chișinău.

Republica Moldova regretă deschiderea secțiilor de votare pentru alegerile din Rusia

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene „regretă că, în pofida poziţiei expuse în mod consecvent de către autorităţile moldoveneşti, partea rusă a acţionat de o manieră care nu corespunde principiului suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi cadrului juridic bilateral”, arată un comunicat al MAEIE.

În ceea ce privește organizarea scrutinului parlamentar pe teritoriul Republicii Moldova, Rusiei i s-a mai transmis că nu există impedimente pentru deschiderea secțiilor de votare în municipiile aflate sub controlul autorităților constituționale ale Republicii Moldova.

„În acelaşi timp, MAEIE a solicitat părţii ruse să se abţină de la deschiderea celor 27 de secţii de votare în localităţile din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, inclusiv având în vedere imposibilitatea asigurării condiţiilor de securitate necesare pentru desfăşurarea scrutinului”, se mai arată în comunicat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce se întâmplă în Rusia. Opozanții lui Putin acuză „cenzura politică”

Ivan Zhdanov, directorul Fundației Anticorupție a lui Navalny, a vorbit, vineri, pe Twitter despre măsurile aplicate în Rusia cu ocazia alegerilor parlamentare. Google și Apple au eliminat o aplicație de vot „tactic”, chiar înaintea alegerilor. Zhdanov spune că demersul a fost un „act rușinos de cenzură politică”.

Aplicația „Smart Voting” preciza cetățenilor ce candidat să voteze și care dintre ei avea cele mai mari șanse de a câștiga împotriva partidului lui Vladimir Putin, Rusia Unită (cu 336 din totalul de 450 de mandate).

Susținătorii disidentului Alexei Navalny, aflat în detenţie, şi-au concetăţenii să voteze cu Partidul Comunist la alegerile legislative, în cadrul campaniei de vot „tactic” menită să descentreze partidul de guvernământ Rusia Unită.

Majoritatea candidaţilor susținuți de aceștia sunt din Partidul Comunist, al doilea cel mai popular partid şi care are, în prezent, 43 de mandate în Duma de stat (camera inferioară), dominată de Rusia Unită. Susținătorii lui Navalny au recomandat candidaţi ai comuniştilor în 11 din cele 15 circumscripţii ale Moscovei.

Alegerile parlamentare au început în Rusia vineri, 17 septembrie, și se vor desfășura până duminică, 19 septembrie.