Rusia vrea să se retragă din acordul privind transportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră: ONU nu a respectat „a doua parte a acestei înțelegeri”

Rusia vrea să se retragă din acordul privind transportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră: ONU nu a respectat „a doua parte a acestei înțelegeri” Sursa foto: Kremlin

Din luna noiembrie, autoritățile de la Moscova intenționează să nu mai prelungească acordul referitor la cerealele ucrainene care tranzitează Marea Neagră, astfel că exporturile din Ucraina pe ruta stabilită în iulie de ONU ar putea fi reduse în mod semnificativ.

Ambasadorul Rusiei la ONU Ghennadi Gatilov a transmis recent că Rusia a formulat o scrisoare adresată Națiunilor Unite, în care acuză că partea din acord ce stipula facilitarea exportului de cereale și îngrășăminte dinspre Federația Rusă nu a fost respectată.

Tranzitul de cereale ucrainene prin Marea Neagră va fi stopat, amenință Rusia

Astfel, dacă ONU nu va dori să respecte cerințele Rusiei, autoritățile de la Kremlin sunt gata să facă rabat de la normele acordului, încheiat în iulie pe o perioadă de patru luni și care prevede ca Ucraina să poată exporta cereale prin porturile din proximitatea Odessei.

Centrul Comun de Coordonare al ONU transmisese că până pe 12 octombrie au fost exportate mai mult de șapte milioane de tone de cereale ucrainene prin rutele protejate de acord.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totuși, președintele rus Vladimir Putin a declarat că mare parte din cerealele Ucrainei nu au avut drept destinații zone din țările vulnerabile de pe continentului european, ci țări bogate din Europa. Mai mult, Moscova a reiterat că referitor la „a doua parte a acestei înțelegeri”, și care prevede condiții pentru favorizarea exporturilor de cereale și îngrășăminte rusești, aceasta nu a fost respectată, după cum a acuzat consilierul prezidențial Iuri Ușakov, conform Reuters.

Acordul cu Rusia a fost semnat la Istanbul

Documentul a fost semnat vineri, 22 iulie, la Istanbul, în prezența președintelui Turciei, Recep Tayyp Erdogan și a secretarului general al ONU, Antonio Gutieres. Exportul de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră a fost blocat la începutul războiului declanșat de Rusia, iar acest lucru a provocat o creștere a prețurilor produselor agricole la nivel mondial.

Antonio Guterres a subliniat rolul esenţial pe care îl va avea Turcia în implementarea acordului. El a spus că se bazează pe Ankara pentru a menţine un rol critic în viitor şi promite angajamentul deplin al ONU pentru a asigura succesul acordului. Șeful ONU a ţinut să menţioneze că este un „acord fără precedent între două părţi implicate într-un conflict sângeros”.

„Vreau să recunoaștem meritul celor care au facilitat acest moment, domnului Erdogan și guvernului turc. Reprezentanților Rusiei și Ucrainei: ați trecut de obstacole și ați dat la o parte diferențele, pentru bunăstarea lumii. Va aduce o revitalizare pentru țările sărace și în curs de dezvoltare. Acest acord nu a fost încheiat ușor. De la începutul războiului, am avertizat că nu va fi ușor pentru piața alimentară. Contăm pe guvernul Turciei să vegheze la implementarea acordului și îi anunțăm implicarea ONU”, a declarat secretarul general al ONU la începutul ceremoniei de semnare a documentului.

Condițiile acordului de la Istanbul

Acordul încheiat nu a fost semnat, însă, direct de Ucraina și Rusia, ci cu Turcia și ONU, conform precizărilor făcute de Mihail Podoliak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. La rândul său, Rusia a semnat un acord în oglindă, tot cu Turcia și ONU, a precizat consilierul prezidențial.

Ucraina nu semnează niciun document cu Rusia. Semnăm un acord cu Turcia şi ONU şi ne asumăm obligaţii faţă de acestea. Rusia semnează un acord în oglindă cu Turcia şi ONU”, a afirmat Podoliak. El a subliniat că navele ruseşti nu vor escorta transporturile de cereale şi nu vor exista reprezentaţi ruşi în porturile ucrainene. În caz de provocări, a avertizat consilierul, „va exista un răspuns militar imediat”.

„Toate inspecţiile navelor de transport vor fi efectuate de echipe comune în apele turceşti, dacă va fi nevoie”, a spus în iulie oficialul ucrainean Mihail Podoliak.