Rusia anunță: Ucraina și Turcia sunt pe cale să ajungă la un acord pe tema exporturilor de cereale din Ucraina
- Adriana Popescu
- 15 iulie 2022, 20:49
Negociatorii au convenit asupra unor modalități vizând exportul cerealelor din Ucraina. Președintele rus Vladimir Putin va trebui să semneze un acord în acest sens.
Potrivit declarațiilor unor înalți oficiali din Turcia și din partea ONU, autorități din Rusia, Ucraina, Turcia și ale ONU au convenit asupra aspectelor-cheie ale unui plan vizând reluarea exporturilor ucrainene de cereale prin Marea Neagră, notează The Wall Street Journal.
Cu ocazia unei reuniuni de la Istanbul, oficiali ai celor patru părți implicate au convenit să stabilească un centru de coordonare la Istanbul, de unde reprezentanții lor vor gestiona transporturile de grâne.
Această înțelegere reprezintă primul rezultat după săptămâni întregi de diplomație coordonate de ONU și de Turcia, menite să dezamorseze criza globală de alimente provocată de invazia Rusiei în Ucraina. Luptele au blocat în țară milioane de tone, reducând furnizarea și provocând o majorare a prețurilor pe piețele internaționale.
“Într-o lume marcată de o criză la nivel mondial, în sfârșit, astăzi, avem o rază de speranță”, le-a declarat reporterilor din New York secretarul general al ONU, Antonio Guterres. “Ziua de azi reprezintă un pas important și de substanță, un pas spre un acord pe scară largă”.
Oficialii afirmă că tratativele s-au încheiat printr-un acord pe un spectru larg de probleme legate de modul în care cerealele vor putea fi din nou exportate prin porturile Ucrainei de la Marea Neagră, dar ei au avertizat că orice astfel de acord trebuie să fie semnat de președintele rus Vladimir Putin, după cum a declarat un oficial occidental. Aceiași oficiali cred că acest lucru se va întâmpla în decursul întâlnirii de săptămâna viitoare dintre președintele rus și președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, programată la Teheran.
ONU va stabili un comandament și un centru de control la Istanbul,
Potrivit acordului convenit miercuri, cerealele vor putea fi scoase din porturile ucrainene, escortate fiind de vase sub pavilion ucrainean și fiind convenit un armistițiu menit să protejeze vasele din regiune, inclusiv de o serie de mine, după cum a declarat o persoană la curent cu mersul tratativelor.
Marina turcă va inspecta vasele ucrainene goale din porturile Ucrainei pentru a îndepărta temerile Rusiei potrivit cărora vasele ar putea fi folosite în transportul de armament occidental destinat forțelor Kievului. ONU va stabili un comandament și un centru de control la Istanbul, care să monitorizeze eventualele pericole reprezentate de ambarcațiunile respective.
Detaliile tehnice urmează încă a fi stabilite, inclusiv modul în care minele din jurul porturilor ucrainene vor putea fi îndepărtate, după cum afirmă o persoană la curent cu subiectul. Inițial, Ucraina a declarat în fața ONU că un drum sigur ar putea fi trasat printre mine, dar vor trebui eliminate și minele plutitoare, a declarat același oficial occidental.
“Cel mai important lucru este faptul că noi încă mai avem nevoie ca Putin să dea undă verde”, a mai spus oficialul.
O altă persoană la curent cu subiectul a spus că un acord ar putea fi semnat peste câteva zile, după ce o serie de detalii tehnice vor fi stabilite, dar a avertizat că “ar fi o greșeală să se considere că acordul este iminent”.
Reuniunea de miercuri a fost rezultatul a săptămâni întregi de eforturi diplomatice depuse de oficialii turci, de cei ai ONU și de cei occidentali, ea fiind menită să faciliteze eventualul acord. Potrivit biroului de presă al lui Erdoğan, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a discutat personal problema cerealelor cu președintele Ucrainei și cu președintele Rusiei în cursul unor convorbiri telefonice separate, purtate luni.
Peste 95% din cerealele Ucrainei obișnuiau să fie exportate prin Marea Neagră
Miza negocierilor este imensă, având în vedere că atacurile Rusiei asupra Ucrainei au provocat o majorare a prețurilor la alimente pe plan mondial, exercitând presiuni asupra statelor mai sărace. În afara bombardării a șase din cele 18 porturi ucrainene, Rusia a mai bombardat și terminalele ucrainene cu grâne. podurile și alte infrastructuri-cheie, importante pentru exportul alimentelor în lume.
Peste 95% din cerealele Ucrainei obișnuiau să fie exportate prin Marea Neagră. Cum această rută a fost blocată, țara exportă mai puțin de o treime din cantitățile exportate în mod obișnuit, prin frontierele sale cu Uniunea Europeană și prin barjele sale de pe Dunăre, care ajung pe vase din Constanța, un port românesc.
Cum în țară sunt blocate atâtea grâne, iar alte 30 de milioane de tone metrice de orz, grâu sunt estimate din actuala recoltă, Ucraina începe să ducă lipsă de locuri în care să-și poată depozita recoltele. În lipsa unor depozite funcționale, o parte din recolte ar fi pierdute, putând să putrezească sau să cadă pradă insectelor.
Deși prețul cerealelor a mai scăzut comparativ cu nivelul atins după invazia Moscovei, o sporire a exporturilor ucrainene de cereale ar duce la o și mai mare scădere a prețurilor într-o perioadă când inflația și o serie de crize grave se manifestă în rândul țărilor în curs de dezvoltare.
În același timp. formalitățile de la frontieră s-au simplificat, permițând Ucrainei să exporte mai multe mărfuri în străinătate. În luna iunie, țara a exportat 2 milioane de tone metrice de cereale, sub cele 5-6 milioane de tone pe care le-ar fi putut exporta lunar înaintea războiului, dar peste cele 1,5 milioane exportate în luna mai.
Articol de Jared Malsin, Aliestair MacDonald și Stephen Kalin Traducerea: Alexandru Danga/adanga/fmatei