Rusia și Turcia amenință să sufle BALCANII de VEST influenței UE, avertizează un consilier al lui TRUMP

Rusia și Turcia amenință să sufle BALCANII de VEST influenței UE, avertizează un consilier al lui TRUMP

Diplomatul american Ted Malloch a avertizat asupra pericolului influenței tot mai mari pe care o capătă Rusia și Turcia în zona fierbinte a a țărilor din Balcanii de Vest.

Ted Malloch a vorbit,  în cadrul conferinței “Evitarea următoarei crize din Balcani”, desfășurată miercuri la sediul Parlamentului European din Bruxelles, despre o mare problemă în Europa: Balcanii de Vest, unde se produce o nouă criză, pe măsură ce Turcia și Rusia se amestecă tot mai mult în politica și economia țărilor din zonă.

Pentru UE, o nouă rundă de haos în Balcanii de Vest ar fi un dezastru: refugiații, criminalitatea, radicalizarea în rândul musulmanilor din Balcani, sunt oportunități ca puterile ostile să dobândească influență pe cheltuiala UE, a avertizat Malloch. Europenii care se tem de pacea din Balcani, a spus Malloch, trebuie să se gândească la modul în care pot convinge o Casa Albă sceptică să se angajeze în rezolarea problemelor din zonă, deoarece vechile apeluri - solidaritatea NATO, apărarea libertății, teama de Rusia - ar putea să nu mai fie suficiente,.

Ted Malloch, care l-a consiliat în campania prezidenţială pe Donald Trump și a deţinut funcţii de conducere în Comisia pentru Afaceri Externe a Senatului american, în Departamentul de Stat și a lucrat la ONU, a fost prima opțiune a președintelui SUA pentru postul de ambasador la UE. El a stârnit furia liderilor de la Bruxelles, imediat după ce s-a auzit de posibila sa nominalizare ca ambasador, după ce declarase că s-a terminat cu „poveștile pentru copii și corectitudinea politică” din partea elitelor UE precum Angela Merkel, Jean-Claude Juncker și Guy Verhofstadt. El le mai transmisese liderilor UE că, le convine sau nu, Trump va încheia acorduri doar cu statele europene, în detrimentul UE ca bloc comunitar.

În aceeași conferință, europarlamentarul român Laurențiu Rebega a pledat pentru o Uniune Balcanică: “Ideea unei unități balcanice pare, acum o utopie, dar ea se bazează pe un fond cultural comun. O unitate balcanică nu ar fi contradictorie nici cu Uniunea Europeană și nici cu alte formule de cooperare internațională, cum este Grupul de la Vișegrad. O unitate balcanică ar deține o poziție strategică excepțională și ar beneficia de resurse umane și materiale deosebite.  O unitate balcanică ar lega centrul continentului de Asia Mică și Orient și zona Adriaticii de Marea Neagră și, mai departe de Caucaz și Drumul Drumul Mătăsii. Nu trebuie să ne temem de viziuni, pentru că viziunile schimbă lumea!”.

Rebega a dat exemplul României, unde “în mod excepțional, trăiesc comunități ale tuturor popoarelor din Balcani. Mai mult, acestea au organzații politice recunoscute și reprezentate în Parlament. Chiar dacă și în România se mai fac auzite unele glasuri naționaliste excesive, țara noastră este un loc al unui real dialog interetnic și inter-confesional.  Cred că de aici trebuie să plecăm într-un demers de creare a unității balcanice”.