Rusia, țara cu cele mai multe focoase nucleare din lume. Ce amenințări prezintă aceste arme pentru omenire

Rusia, țara cu cele mai multe focoase nucleare din lume. Ce amenințări prezintă aceste arme pentru omenire Sursa: Facebook

Vladimir Putin a provocat, din nou, îngrijorare la nivel global, după ce a anunțat că va folosi orice armă dacă integritatea teritorială a Rusiei va fi amenințată. Cu toate acestea, unii experți susțin că amenințările cu armele nucleare reprezintă o propagandă ce ascunde, de fapt, incapacitatea Rusiei de a câștiga războiul din Ucraina.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a reacționat după mesajul lui Putin cu privire la folosirea armelor nucleare. Oficialul britanic a spus că mesajele venite de la Kremlin nu pot ascunde faptul că Ucraina va câștiga războiul, mai devreme sau mai târziu.

Cu toate acestea, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani, Rusia deține aproape 6.000 de focoase nucleare, în comparație cu Statele Unite, care are 5.428. Totodată, Franța deține 290, iar Marea Britanie 225.

De asemenea, din totalul arsenalului nuclear deținut de Rusia, 1.588 sunt sunt desfășurate pe rachete balistice și în baze de bombardiere grele. Mai mult, există 977 de focoase  strategice suplimentare, împreună cu 1.912 de focoase nestrategice, ținute în rezervă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rachetele balistice intercontinentale (ICBM) deținute de Rusia pot distruge marile orașe ale lumii

Rachetele balistice intercontinentale deținute de Federația Rusă pot atinge viteza maximă în 10 minute după lansare, ceea ce ar însemna că ar ajunge în Marea Britanie în mai puțin de 20 de minute.

Putin a anunțat, în urmă cu câteva luni, că se lucrează la un program de modernizare de înlocuire a armelor moștenite din epoca sovietică.

Pentru folosirea armelor nucleare, președintele Putin, ministerul Apărării sau șeful personalului trebuie să fie de acord prin ceea ce se numește Cheget Nuclear Coelcase. Potrivit doctrinei nucleare a Rusiei, se pot folosi explozii nucleare limitate într-un conflict convențional, cum este cel din Ucraina.

„Armele nucleare strategice” pot lovi ținte mult mai îndepărtate, cum ar fi cele din SUA. „Armele nucleare tactice” este termenul folosit pentru rachetele care sunt desfășurate pe câmpul de luptă, cum ar fi câmpul de luptă din Ucraina.

Reamintim că până în 2030, Asia va avea rachete convenționale tot mai moderne. China, de exemplu, produce arma sa multirol DF-26, având o rază de acțiune de până la 4.000 de kilometri. De asemenea, și Statele Unite dezvoltă arme pentru a răspunde unui posibil atac din partea Chinei.

Și Taiwan și Japonia își sporesc capacitățile de rachete și sistemele de apărare. Federația Oamenilor de Știință Americani spune că, la începutul anului 2022, nouă țări dețineau aproximativ 12.700 de focoase, scrie news.sky.com.