Rusia taie din gazul pe care îl livrează Germaniei. Care este marea problemă

Rusia taie din gazul pe care îl livrează Germaniei. Care este marea problemăSursa: Dreamstime.com

Gigantul energetic rus Gazprom a declarat că reduce cu 40% aprovizionarea cu gaze naturale către Germania, printr-o conductă cheie, deoarece un echipament este blocat în Canada.

Într-un tweet din 14 iunie, Gazprom a scris că Siemens Energy din Germania nu a reușit să returneze un compresor de gaz „în timp util”, după ce acesta a fost trimis pentru reparație. Drept urmare, a spus că poate furniza maximum 100 de milioane de metri cubi de gaz natural în fiecare zi, în conducta Nord Stream - în scădere de la 167 de milioane de metri cubi pe zi.

Reducerea aprovizionării cu gaze naturale

Nord Stream transportă combustibil din Rusia către Germania și nu numai. Are o capacitate anuală de 55 de miliarde de metri cubi. „Din cauza sancțiunilor impuse de Canada, în prezent este imposibil ca Siemens Energy să livreze clientului turbine cu gaz revizuite”, a declarat Siemens Energy pentru Reuters. „În acest context, am informat guvernul canadian și german că lucrăm la o soluție viabilă”, a adăugat acesta.

Germania – cea mai mare economie a Europei – depinde de gazul natural transportat din Rusia. În prezent, primește aproximativ 35% din gazele naturale din Rusia și intenționează să renunțe la importuri până în 2024, a declarat ministrul economiei țării într-un comunicat de presă din 25 martie.

Marți, 14 iunie, după prima postare pe Telegram a Gazprom despre tăierea aprovizionării cu gaze Nord Stream, ministerul economiei german a scris pe Twitter că aprovizionarea cu gaze naturale a țării este „garantată” și „neschimbată”.

Prețurile gazelor în Europa

Este posibil ca o scădere a aprovizionării cu gaze naturale să nu afecteze Germania la fel de mult cum ar fi iarna, deoarece consumul de combustibil scade de obicei vara. Cererea crește în lunile de iarnă, din cauza încălzirii. Europa a stocat gaze naturale la un ritm record din cauza temerilor de întrerupere a aprovizionării, a informat Reuters recent.

Prețurile gazelor naturale în Europa au crescut cu 20% marți, 14 iunie, în urma știrilor despre Gazprom. O întrerupere a fabricii de gaz natural lichefiat din Texas a contribuit la creșterea prețurilor. Contractele de referință privind gazele naturale din SUA au crescut cu 1,53%, la 7,30 de dolari per milion metric unitate termică, miercuri, potrivit Business Insider.